Halla-aho hoppas att fler ansluter sig till ytterhögergruppen Identitet och demokrati

Gruppen Identitet och demokrati (ID) blir den femte största gruppen i EU-parlamentet.

Jussi Halla-aho, ordförande för Sannfinländarna hade hoppats på att man skulle lyckas ena EU-skeptikerna i Europaparlamentet och bilda en ännu större grupp.
På torsdagen meddelade Sannfinländarnas nya grupp i Europaparlamentet att de kommer att heta Identitet och demokrati (ID). Gruppen har tidigare inofficiellt kallats Salvinis allians, eftersom den italienska inrikesministern Matteo Salvini har varit en drivande kraft för att få ihop gruppen. De största partierna i gruppen är det italienska Lega, franska Nationell samling och tyska AFD.
Totalt får ID 73 ledamöter från nio olika länder. Bland medlemspartierna finns Sannfinländarna, Dansk Folkeparti och det estniska Ekre men däremot inte det spanska Vox eller det brittiska Brexit-partiet.

Hoppas på fler partier

Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho har tidigare uttryckt förhoppningar om att kunna ena alla nationalistiska partier i en grupp.
– Det här var förstås inte det optimala, men det har länge varit ganska klart vilka som deltar i den nya gruppen. Vi hoppas att fler partier kommer med, säger Halla-aho till SPT.
Enligt Halla-aho är gruppens namn godtyckligt och det är framför allt förkortningarna på grupperna i parlamentet som man brukar minnas. Enligt honom har gruppen framför allt två centrala teman:
– Det ena är att begränsa immigration från länder utanför EU och det andra att jobba för ländernas suveränitet och motverka att EU utvecklas till en förbundsstat. De två frågorna sammanför oss.

"Annorlunda grupp"

Samlingspartiets Henna Virkkunen tror att Sannfinländarnas inflytande i EU-parlamentet minskar då partiet lämnar den konservativa gruppen ECR.
– Förra perioden hörde Sannfinländarna till den tredjestörsta gruppen ECR, som var en betydande lagstiftare. Nu flyttar partiet till en extremgrupp som de andra grupperna knappast vill samarbeta med, skriver Virkkunen på Twitter.
Enligt Halla-aho har Sannfinländarna varken mer eller mindre inflytande i gruppen.
– Det är en annan slags grupp, säger Halla-aho.
I ECR kritiserades Sannfinländarna för samarbetet med det polska regeringspartiet Lag och rättvisa och enligt Halla-aho finns det alltid någon som kritiserar deras samarbetspartner, oberoende av vem det är frågan om.
Det finns olika syner om Ryssland i olika länder, men den här gruppen har inte som mål att syssla med utrikesfrågor
Åsikterna inom gruppen går isär främst då det handlar om Rysslandspolitiken. Frågan lyftes fram igen då gruppen presenterade sig och AFD:s representant Jörg Meuthen sade att gruppen inte stöder sanktionerna mot Ryssland, rapporterar Yle. Enligt Halla-aho är det inte gruppens linje och han har gjort det klart att han själv inte anser att sanktionerna kan hävas så länge Ryssland ockuperar Krim.
– Vår grupp är byggd på vissa teman och utrikespolitiken är inte ett av dem. Det finns olika syner om Ryssland i olika länder, men den här gruppen har inte som mål att syssla med utrikesfrågor, säger Halla-aho.

Identitet och demokrati (ID)

Identitet och demokrati (ID) är den femte största gruppen i Europaparlamentet med 73 ledamöter och består av:
Lega från Italien, 28 ledamöter.
Nationell samling från Frankrike, 22 ledamöter.
Alternativ för Tyskland från Tyskland, 11 ledamöter.
Frihetspartiet från Österrike, 3 ledamöter.
Vlaams Belang från Belgien, 3 ledamöter.
Frihet och direktdemokrati från Tjeckien, 2 ledamöter.
Sannfinländarna från Finland, 2 ledamöter.
Dansk Folkeparti från Danmark, 1 ledamot.
Estlands konservativa folkparti från Estland, 1 ledamot.

ANDRA LÄSER