Yle satsar mer än tidigare på damidrott överlag

Under de tre senaste åren har Yle Urheilu dubblat damidrottens andel i Sportrutan (Urheiluruutu) och även i nyhetsbevakningen på webben ökar Yle ständigt damidrottens andel.

Sportchef Filip Saxén skriver i sin kommentar (HBL 8.11) att Yle valde att direktsända herrarnas ishockeylandskamp mot Ryssland på TV2 i stället för fotbollsdamernas EM-kvalmatch mot Cypern. Yle direktsände bägge matcherna på Yle Arenan. Texten vittnar om en beklaglig trend som råder inom den offentliga debatten just nu: den att man medvetet väljer att missförstå och en tendens att låta bli att granska fakta.
Det är inte frågan om ett innehållsligt val utan det handlar om avtalsenliga skyldigheter. Yle och Ishockeyförbundet har fram till denna säsong haft ett långt avtal med bindande villkor enligt vilka Lejonens matcher i Karjala-turneringen måste direktsändas på tv. Yle respekterar uppgjorda avtal.
Yle Urheilu utredde med Bollförbundet möjligheten att ändra sändningstiden för EM-kvalet så att det kunnat ingå i TV2:s utbud, men av olika orsaker visade sig detta vara omöjligt. Efter att ha fått beskedet utredde Yle Urheilu ytterligare möjligheten att undantagsvis direktsända matchen på någon av Yles övriga två tv-kanaler. Tyvärr lyckades inte heller detta.
Yle sänder i första hand sina sportsändningar på TV2 och Arenan. I detta fall direktsände Yle damernas EM-kval på Arenan och sände även i efterhand matchen på TV2. Under ishockeysändningen informerades publiken såväl av kommentatorn som med hjälp av grafik att Arenan samtidigt direktsänder EM-kvalet.
Yle Urheilu har under det senaste året på bred front fått tack och prisats för sitt jämställdhetsarbete. Exempelvis bevakade Yle under sommaren damernas världsmästerskap i fotboll mer omfattande än någonsin tidigare. Likaså hör damernas VM i ishockey och EM i volleyboll till årets största satsningar.
Under de tre senaste åren har Yle Urheilu dubblat damidrottens andel i Sportrutan (Urheiluruutu) och även i nyhetsbevakningen på webben ökar Yle ständigt damidrottens andel. Det målmedvetna arbetet bär frukt: intresset för direktsändningar, nyheter och rapportering om damidrotten är nu större än någonsin.
I bevakningen av damernas fotbollslandslag kan inget annat mediehus i Finland mäta sig med det arbete som Yle gör. Utöver att vi direktsänder samtliga matcher och producerar signalen från hemmamatcherna själva, bevakar vi EM-kvalet närmare än någonsin. En reporter och en fotograf följer laget inför varje match och för fram spelarnas berättelser. På detta sätt ges publiken, genom minidokumentärer och uppdateringar i sociala medier, en inblick i lagets vardag även utanför planen.

Joose Palonen,

chef, Yle Urheilu

Svar Det är bra och välkommet att Yle Urheilu säger sig jobba för en mer jämställd bevakning i sina kanaler. Att ett kontrakt förbinder Yle att direktsända herrishockeyn förklarar varför damernas EM-kvalmatch i fotboll eftersändes den 7 november. Men då också följande EM-kvalmatch för fotbollsdamerna (12.11) eftersändes aktualiserar det igen det ursprungliga (jämställdhets)problemet jag tog upp min kommentar.

Filip Saxén,

sportchef, HBL

ANDRA LÄSER