Konstmuseer öppnar för publik – trots restriktioner och epidemi

Strikta publikbegränsningar råder när Amos Rex och Didrichsens konstmuseum väljer att välkomna museibesökarna. De privata museerna omfattas inte av smittskyddslagen och har därmed rätt att hålla öppet.

Sfinxen ruvar på utställningen Egyptens prakt på Amos Rex.
Museichefen Kai Kartio på Amos Rex säger att nya regler gäller när museet öppnar.
– Museibesökarna kan inte komma spontant, köpa biljett i kassan och sedan promenera in, säger Kartio.
– Antingen köper man en biljett på nätet och får då rätt att besöka museet en viss tid. Eller så ingår man i en grupp som beställt tid på förhand. På det här sättet kan vi reglera antalet besökare på Amos Rex.
Hur många som samtidigt får besöka Amos Rex är ännu inte bestämt.
– Vi räknar med att ett tiotal besökare kan befinna sig i lokalerna samtidigt. Då har alla gott om tomt utrymme, säger Kartio.
Kai Kartio jämför den kommande, tillåtna besökarmängden på Amos Rex med antalet personer i köpcentren i kvarteren intill Glaspalatset och beskriver den som ”paradoxal”.
Amos Rex öppnar för förhandsbeställda grupper den 1 februari. Från den 11 februari kan den enskilda person som köpt biljett på förhand besöka museet.
På Amos Rex visas nu utställningen Egyptens prakt. Utställningen, som presenterar dyrgripar från det antika Egypten, är en tidsresa tusentals år tillbaka i tiden.
Utställningen är öppen fram till 21 mars. Öppethållningstiderna har förlängts – nu kommer Amos Rex att ha öppet mån-fre 11-20 (tisdag stängt), lö-sö 11-17.
Vincent van Goghs teckningar är utställda på Didrichsens konstmuseum.

van Gogh på Didrichsens

Didrichsens konstmuseum öppnade tidigare i veckan. Museichefen Maria Didrichsen medger att beslutet att öppna var svårt.
– Situationen är förfärlig och viruset farligt. Men Finlands Museiförbund har konstaterat att risken för smitta på ett museum är liten. Vi förutsätter givetvis munskydd och har flera vakter som kollar publikmängden och omdirigerar besökarna vid behov.
– Allt har gått bra. Inga köer har bildats och de som kommer är lyckliga och känner sig trygga.
Didrichsens konstmuseum visar nu utställningen Vincent van Gogh – vägen till konstnär. Utställningen består av teckningar från de formativa åren i början av Vincent van Goghs karriär.
– Utställningen är unik och det hade varit förfärligt om den hade legat här utan att någon fått se den, säger Maria Didrichsen.
Under den tid museet varit stängt har van Goghs teckningar varit försedda med skyddshuvor. Museet har dessutom varit mörklagt för att skydda de dyrbara verken.
Tack vare att verken fått vila gick det nederländska museet Kröller-Müller med på att förlänga utställningsperioden med en månad.
Utställningen Vincent van Gogh – vägen till konstnär visas dagligen kl. 10-20 till den 28.2.
Också andra privata museer ligger i startgroparna för att öppna. Tidningsmuseet Päivälehtimuseo öppnar den 1.2.
ANDRA LÄSER