Brittiska punkveteranerna The Damned njuter av comebacken

Efter 47 år i branschen vill brittiska legendarerna The Damned fortsätta att sprida punkrockens budskap och inställning.

Paul Gray, Will Taylor, Dave Vanian, Captain Sensible och Monty Oxymoron i The Damned är aktuella med ett nytt album.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
21.05.2023 19:01
Brittiska punkrockgruppen The Damned hör till de mest långlivade i genren. Bandet debuterade 1976 med singeln New Rose, som anses vara den första inspelningen av punkrock i Storbritannien. På singelns B-sida gjorde The Damned en fartfylld version av Beatles Help.
47 år senare är The Damned aktuella med nytt material. Albumet Darkadelic är bandets tolfte i ordningen. Gitarristen Captain Sensible, som på riktigt heter Raymond Ian Burns, säger att det finns en viss vidskeplighet med tanke på album nummer tretton.
– Vår sångare Dave Vanian lever ett liv på den mörka sidan och om vi till exempel åker förbi en begravningsprocession så brukar Dave säga att det blir en bra spelning. Han är mörkrets prins och jag undrar vad han kommer att hitta på när det är dags att spela in nästa album. Nummer tretton har en betydelse för bandet som är lite svår att förklara, säger Captain Sensible.

ANDRA LÄSER