Sofi Oksanen om Paavo Lipponens gasrörslobbning: ”Jag kommer att tänka på landsförräderi”

Författaren Sofi Oksanen är kritisk till att tidigare statsministern Paavo Lipponen länge tjänade storkovan på att vara lobbyist för gasrörsbolaget Nord Stream. Oksanen anklagar Paavo Lipponen för att ha gått Rysslands ärenden och tycker att han borde ge sina konsultmiljoner till Ukraina.

Tidigare statsministern Paavo Lipponen får hård kritik av författaren och debattören Sofi Oksanen.
Maria Gestrin-Hagnermaria.gestrin-hagner@hbl.fi
09.10.2022 16:08 UPPDATERAD 09.10.2022 16:25
Prisbelönta författaren Sofi Oksanen skräder inte orden då hon kommenterar Finlands förra statsminister Paavo Lipponens (SDP) gasrörslobbning för Nord Stream 2.
”Nord Streams rörmokares verksamhet får mig snarast att tänka på ett ord: landsförräderi. Jag vet att så inte kommer att ske, men vår förra statsminister kunde ge de miljoner han har tjänat på att sköta Rysslands ärenden till Ukraina”, skriver Oksanen i ett uppmärksammat inlägg på Twitter.
Inlägget är en reaktion på Helsingin Sanomats färska artikel som benar ut bland annat den tidigare statsministern och SDP-ordföranden  Lipponens lobbning och konsultuppdrag för det ryskkontrollerade Nord Stream-gasrörsbolaget under åren 2008-2022.
Författaren Sofi Oksanen ryter till mot Nord Stream-lobbyisten och tidigare statsministern Paavo Lipponen. Oksanen skriver att Lipponen borde ge de miljoner han tjänat på att gå Rysslands ärenden, till  Ukraina.
Av artikeln framgår till exempel hur riksdagens stora utskott 2018 hörde Lipponen och professor Veli-Pekka Tynkkynen som experter angående Nord Stream. Tynkkynen framförde hård kritik mot gasrörssatsningen och Rysslands geopolitik. Enligt HS källor använde Lipponen kaffepausen under utskottsbehandlingen till att förlöjliga och racka ner på Tynkkynen och hans Rysslandskritik.

3,38 miljoner euro

Lipponens och hans hustrus konsultbolag Cosmopolis har mellan 2007 och 2021 debiterat sina kunder totalt 3,38 miljoner euro. Paavo Lipponen har aldrig sagt hur stor andel av omsättningen som kommer direkt från Nord Stream eller dess moderbolag Gazprom, men enligt HS har Nord Stream hört till de mest betydelsefulla kunderna, om inte den allra största.
Tidigare statsministern Paavo Lipponen vägrar kommentera sin roll som konsult och lobbyist för Nord Stream 2, vars gasrör sprängdes på havsbotten utanför Sverige och Danmark för ett par veckor sedan.
För två veckor sedan sprängdes Nord Stream 2 på flera ställen på havsbottnen utanför Danmark och Sverige. Länderna har sagt att det var frågan om sabotage. Flera experter har pekat på att det troligen är Ryssland som ligger bakom sabotaget.

Gustavson: Fanns kanske ingen moral

Bergsrådet Stig Gustavson framför kritik mot de västerlänningar som hjälpte Ryssland med gasrörsprojektet.
”Jag kan inte säga vilken deras moral var. Kanske fanns det ingen”, säger Gustavson till HS.
Bergsrådet Stig Gustavson säger till HS att gasrörssatsningen var den ryska statens projekt där västerländska löntagare "var springpojkar utan egen insats". 
HS bad att få intervjua Lipponen om hans roll i det skedda, men han vägrade säga något.
Också Estlands tidigare president Toomas Hendrik Ilves kommenterar den västerländska lobbningen för Nord Stream.
Estlands tidigare president Toomas Hendrik Ilves säger att han och Estland blev utsatta för smutskastning som en följd av att man motsatte sig Nord Stream 2. 
Ilves skriver på Twitter hur han i egenskap av president 2016 underrättades om rörsatsningen ”och den fiska elitens engagemang för Nord Stream 2”. Andra som Ilves informerades om var den tidigare östtyske Stasi-underrättelseofficeren Matthias Warnig, som verkade som gasrörsbolagets vd och den ryska säkerhetstjänsten FSB. Ilves skriver att han och andra motståndare till Nord Stream 2 råkade ut för en smutskastningskampanj.
”Efteråt insåg jag vad det hade varit frågan om. Jag undrar hur mycket av det som Estland i ett bredare perspektiv och jag personligen råkade ut för som hängde ihop med Nord Stream 2-kampanjen”, skriver Ilves, som säger att det också kan ha varit frågan om ”en mer omfattande och långvarig politisk korruption”.

ANDRA LÄSER