Zuma döms till fängelse för domstolstrots

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma döms till 15 månaders fängelse för domstolstrots. Det meddelar landets högsta domstol sedan Zuma vägrat att framträda inför en kommission som utreder korruptionsanklagelserna mot honom.

Jacob Zuma talade till sina anhängare när korruptionsrättegången mot honom inleddes i maj.
Den 79-årige Jacob Zuma anklagas för att ha möjliggjort plundring av statskassan under sina nästan nio år vid makten. Det var han själv som tillsatte kommissionen som ett sätt att gå till botten med mutkulturen i Sydafrikas statsapparat.
Men när han själv blev föremål för utfrågningar ställde han bara upp för förhör en gång, i juli 2019. Sedan dess har han hållit sig borta och presenterat en rad bortförklaringar till frånvaron.
En stor del av kommissionens fokus kretsar kring Zumas kopplingar till den mäktiga affärsfamiljen Gupta och dess politiska inflytande.
Zumas vägran att framträda inför kommissionen kan inte ses som något annat än domstolstrots, enligt domaren Sisi Khampepe som beordrar honom att lämna över sig till rättsväsendet inom fem dagar.
Jacob Zuma tvingades bort från presidentposten 2018 sedan stora delar av regeringspartiet ANC vänt honom ryggen.
I en separat rättsprocess står Zuma inför åtalspunkter som handlar om korruption, pengatvätt och utpressning i samband med en stor vapenaffär på 1990-talet. Zuma, som då var vicepresident, anklagas för att ha tagit emot mutor från den franska vapentillverkaren Thales. När rättegången inleddes i maj nekade han till brott.
ANDRA LÄSER