Talibanerna vill utse FN-ambassadör

Ett FN-utskott ska avgöra om Afghanistans talibanregim ska få tala inför världsledarna i FN:s generalförsamling. Talibanerna säger sig också ha utsett landets nya FN-ambassadör.

FN:s generalsekreterare António Guterres talade på tisdagen inför världsledarna i generalförsamlingen.
Det nya talibanstyret i Afghanistan har skickat ett brev till generalsekreterare António Guterres och begärt att få tala i generalförsamlingen, säger en talesperson för FN till AFP. Brevet är daterat den 20 september, dagen innan församlingen inleddes.
I brevet framgår att Afghanistans FN-ambassadör Ghulam Isaczai, som tillsattes av den numera avsatta regeringen, inte längre representerar landet. I stället har talibanerna nominerat talespersonen Suhail Shaheen till att bli Afghanistans permanente representant i FN.
Isaczai hävdar å sin sida i ett eget brev till FN att han fortsatt är Afghanistans FN-ambassadör.
Ett utskott bestående av nio medlemmar, däribland Sverige, ska ta ställning till hur frågan ska lösas, säger FN:s talesperson Stephane Dujarric, som samtidigt meddelar att det är oklart om utskottet kommer att sammanträda innan den pågående samlingen avslutas på måndag.
Tidigare har det förekommit att man har avstått från att fatta beslut och i stället hänvisat till en omröstning i generalförsamlingen, uppger en diplomatisk källa till AFP. I utskottet ingår Ryssland, Kina, USA, Sydafrika, Sierra Leone, Chile, Bhutan, Sverige och Bahamas.
ANDRA LÄSER