Tapio Lehtinen kastar snart loss igen – ingen rysk roulette den här gången

Seglingsprofilen Tapio Lehtinen har hunnit med ett riksdagsval sedan skeppsbrottet på Indiska oceanen – snart bär det av igen. 

En lyckospark av Kirsten Neuschäfer likt den hon gav Tapio Lehtinen innan senaste upplagan av Golden Globe Race. Nästa för sydafrikanen är att åka hem. Där ska hon träffa vänner, familj och sina hundar och fundera på sitt nästa äventyr.
Dann Petterssondann.pettersson@hbl.fi
24.05.2023 17:25 UPPDATERAD 24.05.2023 17:55
Tapio Lehtinen ska ut till havs igen. Det är en till världsomsegling som står på programmet – denna gång dock inte allena. 
Tillsammans med en ung besättning ska Lehtinen segla i fotspåren av den klassiska seglingstävlingen Whitbread, som han själv deltagit i för över 40 år sedan.
I teamet ingår elva personer, varav de flesta är under 30 och fyra är finlandssvenskar. Lehtinen säger att det kanske finns fem procent finlandssvenskar i landet, men bland seglarna är andelen närmare 50.
Båtarna som deltar är inte nya, utan måste vara byggda före 1988. Lehtinen och hans team ska segla en tvåmastad Swan 55 från 1970. 
Hans senaste världsomsegling fick ett snöpligt slut, då hans segelbåt sjönk på Indiska oceanen. Då räddades han av den sydafrikanska äventyraren och professionella eremiten Kirsten Neuschäfer. De deltog båda i Golden Globe Race, som Neuschäfer slutligen vann. 
– Jag trivs med ensamheten. När jag är ute i naturen på något slags äventyr är ensamhet något jag tar till mig. Det känns inte som ensamhet för mig. Jag tycker om att göra saker på egen hand och att vara helt oberoende och att behöva stå till svars för allt jag gör själv, säger Neuschäfer.
Sydafrikanen är på plats i Helsingfors och deltog i ett medie- och sponsortillfälle där yawlen Galiana fick nytt namn. Neuschäfer har fått äran att vara båtens gudmor och det var hon som slog en champagneflaska i stäven.

Säkerhet

Under tävlingen får inga nymodigheter användas för trimmande, navigering eller annat som direkt har med seglingen att göra. Men ombord finns modern utrustning, säger Anton Eklund som hör till besättningen. 
– Tävlingens säkerhetskrav är ganska hårda och utrustningen finns för nödsituationer, säger han. 
25-åriga Anton Eklund har gedigen seglingserfarenhet från jollar och dylikt. Men intresset för att pröva något längre och större har funnits ett tag.
Eklund studerar automatik och robotik på Aalto-universitetet och har i stor utsträckning ansvarat för installation av säkerhetssystemen ombord. Traditionellt har den tredje etappen, från Auckland till Punta del Este setts som den hårdaste, säger Eklund.
Där tampas man med södra oceanen och rundningen av Cap Horn. Men säkerheten är fundamental, det kan blåsa väldigt hårt även på Atlanten, säger han.
– I slutändan behöver det inte vara de hårda stormarna som är tyngst. Jag tror att det kan vara ganska jobbigt med bleke och hetta vid ekvatorn, säger Eklund.
Lehtinen säger att tävlingen i princip består av tre element, eller tre separata tävlingar: förberedelser, att komma i mål och att tävla mot de övriga båtarna. Neuschäfer är inne på samma linje och betonar vikten av förberedelser. 
Tapio Lehtinen fick nys om tävlingen efter första upplagan av Golden Globe Race. Han hittade snabbt båten och planera deltagandet mellan att han kommit iland efter världsomseglingen och presskonferensen: ”Jag sade att jag skulle gå på muggen, men ringde egentligen på båten”.
Tävlingens säkerhet bygger inte endast på modern teknik, de våghalsiga avstickarna nära den antarktiska landmassan är även förbjudna nu. 
– Gränsen för hur långt söderut man får segla är dragen mycket längre norrut jämfört med när jag seglade Whitbread 1981–82. Då seglade vi bland isberg i snöoväder och dimma, vilket i efterhand känns som helt vansinnig rysk roulette.

Pengar pengar pengar

Som så många namnbyten är orsaken främst praktisk, det gäller ett sponsoravtal med it-säkerhetsföretaget WithSecure. Att det skulle vara otursamt att döpa om båten tillbakavisar Lehtinen. 
– Vi byter inte egentligen namn, det är fortsättningsvis Galiana, men man kan säga att hon fått ett dubbelnamn. 
Lehtinen vill inte direkt tala om sponsring, eftersom konnotationen är mer allmännyttig. Men för att driva ett projekt av den här kalibern krävs pengar och såna kan man få i utbyte mot synlighet, säger han.
Det är tydligt att båten är Lehtinens ögonsten. Den är ritad av Sparkman & Stephens, som anses vara bland de främsta yachtkonstruktionsfirmorna. De står bakom flertalet Whitbread-vinster och framgångsrika America's Cup-syndikat. 
– Seglingstävlingar är intressanta för så många människor, oavsett om de själva seglar eller inte.
Det är tanken på världsomsegling som lockar, precis som magin i Jules Vernes äventyrsromaner, säger Lehtinen.
– Vi talar om hundratusentals personer som följer den här typen av tävlingar. Jag har träffat personer som förklarat att hela familjen kollar läget vid frukostbordet.
– Synligheten för den här typen av tävling är värd hundratals miljoner euro.
Projektfinansieringen bygger på att erbjuda synlighet för finländska företag.

ANDRA LÄSER