Nu får man ta med sig egen vattenflaska på flyget – Finavias nya säkerhetskontroller ser genom handbagaget

Det är inte längre nödvändigt att köpa dyra vattenflaskor i taxfreebutiken på flygplatsen. Flygplatsoperatören Finavia har investerat i modern säkerhetsutrustning på Helsingfors-Vanda flygplats. Den klarar av att skanna handbagage utan att man lyfter ut vätskeflaskor och datorer ur väskan.

Den nya apparaturen vid säkerhetskontrollen på Helsingfors-Vanda flygplats klarar av att genomlysa handbagage utan att resenärerna tömmer sina väskor på elektronik och vätskeflaskor. Det här gör det möjligt att ta med egna drycker på flygresor.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
07.03.2023 15:11
Senast till sommarsäsongen blir det möjligt att ta med sig vätskeflaskor som är större än 100 milliliter på flygplan vid Helsingfors-Vanda flygplats. Då kommer flygplats­operatören Finavia att förnya också de sista säkerhetskontrollerna.
Tack vare ny teknologi klarar de moderna apparaterna av att hantera handbagage på ett snabbare och smidigare sätt än förr.
”För ett år sedan tog vi i bruk den första säkerhetskontrollen med modern teknologi. Det är inte längre nödvändigt för resenärer att plocka ut vätskor och elektronik ur sitt handbagage. Förnyelsen har gjort våra säkerhetskontroller mycket snabbare”, säger Ari Kumara som ansvarar för säkerheten på Finavia i ett pressmeddelande.
Inför sommarsäsongen kommer flygplatsens samtliga säkerhetskontroller att vara förnyade och utrustade med den avancerade teknologin. Finlands största flygplats är en föregångare på den här punkten.
”Det handlar om ett betydande steg mot ett smidigare resande, det första sedan EU-kraven gällande vätskor infördes i hela världen år 2006. Den här nya tekniken används hittills bara på ett par få stora flygplatser i Europa och på några enstaka flygplatser i USA.”
Förnyelsen gäller endast passagerare som reser från Helsingfors-Vanda flygplats. De passagerare som flyger till Finland, eller ut i Europa från andra lokala flygplatser i Finland, måste fortfarande följa de gamla vätskereglerna.

ANDRA LÄSER