Tyska staten vill rädda gasjätten Uniper

Den tyska gasjätten Uniper har hamnat i riktigt djupa svårigheter. Nu har den tyska regeringen godkänt ett förslag om räddningspaket till energibolag.

Gaspriserna sänker Uniper. Arkivbild.
Det tyska bolaget Uniper, dotterbolag till Fortum och en av de största importörerna av rysk gas, har fått stora ekonomiska problem då gaspriserna stiger och företaget får svårt att ta ut kostnadsökningarna av kunderna. Analytiker uppskattar att de minskade gasleveranserna till tyska energibolag kostar Uniper minst 30 miljoner euro per dag.
Nu rapporterar Bloomberg att bolaget förhandlar med den tyska staten om ett räddningspaket på hela 9,4 miljarder euro, med hänvisning till egna källor. Nyheten fick Unipers aktie att rasa med hela 28 procent. Fortums aktie föll också under tisdagen, med nära fem procent.
Tysklands energiminister Robert Habeck har varnat för att gaskrisen kan skapa en kollaps som liknar Lehmankonkursen under finanskrisen. Med det som grund förbereds lagstiftning som möjliggör stöd till energibolag. På tisdagen godkände regeringen ett lagförslag som senare i veckan ska läggas fram för beslut i förbundsdagen. Uniper är mest kritiskt just nu för den tyska regeringen, men även tysk ekonomi i stort påverkas av de stigande energipriserna. Habeck har varnat för att det kan bli värre.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz signalerade i helgen att de ekonomiska verktyg som skapades under pandemin för att rädda flygbolaget Lufthansa kan användas för att rädda energibolag. Tyskland gav då lån och gick in som ägare, samtidigt som aktieutdelning och bonusar förbjöds.
LÄS OCKSÅ: Unipers problem kan slå hårt mot Fortum

ANDRA LÄSER