Fixa det! Barn och föräldrar lämnas åt sitt öde igen

Hanteringen av strejken inom småbarnspedagogiken påminner om hur ensamma föräldrar och barn blir i problemsituationer. I Helsingfors är en del daghem öppna – men man ska komma tidigt för att få plats. Det är absurt.

Vardagen blir besvärligare för många barnfamiljer på grund av strejken, men stödet för personalen är ändå stort. På tisdagsmorgonen delade strejkvakter ut information till föräldrarna utanför Frediksbergs daghem i Helsingfors.
03.05.2022 19:30
Finland är på många sätt ett bra land för barn och föräldrar. Vårt land är rikt, vi har en utbyggd småbarnspedagogik och vi har en bra skola. Det är värdefullt.
Ändå har vi en lång, lång väg att gå när det gäller attityderna till barn och föräldraskap och det stöd som behövs för att de ska må så bra som möjligt.
Att småbarnspedagoger och lärare ser sig tvungna att strejka är ett exempel på det. Att arbeta med barn värdesätts inte lönemässigt. Det borde prioriteras högst av allt – det handlar om dem som ska bära upp det här samhället i framtiden, som ska se till att det fungerar och att alla som inte jobbar har en dräglig tillvaro.

ANDRA LÄSER