Löfven fortsätter med nygammal regering

Sveriges statsminister Stefan Löfven (Socialdemokraterna) fortsätter med en nygammal regering. Näringsminister Ibrahim Baylan får även fylla hålet efter den avgångna landsbygdsministern.

Statsminister Stefan Löfven (Socialdemokraterna) på väg till riksdagen för att presentera sin regering.
09.07.2021 08:42 UPPDATERAD 09.07.2021 14:30
Först när svenska riksdagen öppnar igen efter sommaren presenterar Stefan Löfven sin regeringsförklaring med den politik regeringen tänker föra. Men redan nu pekar han ut vilka fyra prioriteringar som regeringen kommer att ha.
– Det är jobb, trygghet, klimat och välfärd, säger Löfven.
Löfven avgick efter en misstroendeförklaring i riksdagen den 21 juni. I onsdags godkändes han på nytt som Sveriges statsminister.
– Det är en utmanande och mycket viktig tid för Sverige. Vi har ett nytt politiskt läge i vårt land, säger han.

Ingen ny landsbygdsminister

Den tidigare landsbygdsministern, Jennie Nilsson (Socialdemokraterna), avgick nyligen för att återinträda som riksdagsledamot och därmed kunna rösta i statsministeromröstningen.
Näringsminister Ibrahim Baylan fick då ansvar även för landsbygdsfrågorna, och det får han fortsätta med.
Kritik kommer bland annat från Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) mot att regeringen nu inte har en specifik landsbygdsminister.
– Regeringskansliet kan organiseras på hur många sätt som helst och vi har ett av de mer rutinerade statsråden som håller på med de här frågorna och departementet har de resurser som behövs, säger Löfven om kritiken.
Skog och strandskydd hamnade i fokus i den turbulenta process som följde efter att Löfven röstades bort och ett nytt regeringsunderlag skulle förhandlas fram.
Centerledaren Annie Lööf fick då löften om reformer som ska stärka äganderätten för privata skogsägare och göra strandskyddet mer flexibelt, men Miljöpartiet kan inte acceptera dem.

Konflikt i Baylans knä

Konflikten mellan Centern och Miljöpartiet hamnar nu i Baylans knä.
– Jag har lärt mig genom åren att ett stort mått av ödmjukhet alltid är bra att ha med sig. Jag kommer i alla fall att göra mitt yttersta, säger han.
Löfven uppger att konfliktfrågorna ska lösas "så snabbt det går".
– En viktig uppgift blir att fortsätta utveckla skogspolitiken. Skogen är viktig för svenska folket, säger Baylan.
– Skogen är en ryggrad i svensk ekonomi och bidrar till jobb och tillväxt.
Baylan uppger också att regeringen ska genomföra en "smart" jordbrukspolitik.
– Allt det jag pratar om har ett stort antal intressekonflikter, men vi är kapabla att lösa dem, säger han.

Budgetstök

Regeringen Löfven kan också få problem att få igenom sin budget i höst, nu när januariavtalet har fallit.
Sannolikt krävs då att Centern och Vänsterpartiet röstar för regeringens budget, i stället för det normala, sina egna budgetmotioner. Det är ett förfarande som Socialdemokraterna tidigare kritiserat, men som regeringen nu hoppas på.
– Om man tar en fotbollsterm – om ena laget tacklas så kommer i längden även det andra laget behöva tacklas, säger finansminister Magdalena Andersson (Socialdemokraterna).
Hon pekar också ut viktiga ingredienser i den kommande budgeten.
– Vi kommer naturligtvis att se vilken typ av återstart som svensk ekonomi behöver. Det kommer att handla om jobben, stärka sjukvård och äldreomsorg, om att tidigarelägga klimatinvesteringar och anställa fler poliser, säger hon.
– Sedan kommer vi naturligtvis också vara lyhörda för viktiga förslag från både Vänsterpartiet och Centern för att försöka få igenom det här i riksdagen.
Regeringens problem är att Centern vägrar förhandla med Vänsterpartiet, samtidigt som Vänsterpartiet kräver inflytande över innehållet för att rösta ja.
Rättelse: I en tidigare version av texten angavs fel dag för statsministeromröstningen i onsdags.

ANDRA LÄSER