Recension: Fräscht och välkommet grepp i ny bok om jubilerande HIFK

Juha Kanerva har grävt fram underhållande och överraskande historier i sin bok om jubilerande Helsingfors IFK. Ingen renodlad historik, men i stället ett fräscht och spännande grepp att återge en förenings historia.

HIFK:s anhängare är krävande. 2007 vill se supportrarna att HIFK:s hockeylags vd Pentti Matikainen skulle sparkas på grund av uteblivna framgångar och misslyckade spelarvärvningar.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
18.11.2022 11:25 UPPDATERAD 18.11.2022 13:47
Helsingfors IFK firar 125-årsjubileum i år och då är det givetvis befogat med en återblick på en av landets mest älskade, men samtidigt också mest hatade och färgstarka idrottsföreningar. Otaliga böcker och historiker om IFK, föreningens grenar, ledare och idrottare har utkommit. Utan att kasta en skugga över tidigare, i sig förtjänstfulla alster vågar jag ändå påstå att få når upp till samma nivå som sportjournalisten Juha Kanervas Alltid IFK – stadens stolthet 1897. När tidigare böcker om HIFK främst varit kronologiska historiker och biografier av spökförfattare, och inget ont med det, har Kanerva valt en annan utgångspunkt. Han har forskat i arkiv och gammalt tidningsmaterial över händelser, skeenden, idrottare och ledare i HIFK:s historia och skrivit ihop en underhållande och till och med lite ögonbrynshöjande läsupplevelse. Materialet till boken utgörs också av flera intervjuer som Kanerva gjort. 

ANDRA LÄSER