Det här är Weekend-festivalen: Neonfärger, glitter och dansande ungdomar

Härligt sommarväder men ingen Swedish House Mafia. HBL besökte festivalen för att se hurdan stämningen var i Södervik.

Weekend festivalen ordnades i år i Södervik i stället för Sandudds badstrand, där festivalen ordnades i fjol.
Lotta Lindholm
20.07.2019 19:02 UPPDATERAD 20.07.2019 19:04
Trots motgångar såsom att huvudartisten ställt in i sista minut verkar de flesta festivalbesökarna nöjda. Festivalen är en dag kortare än i fjol och därmed uppträder också färre stora artister.
Emma Linkola, 16 år, tycker att festivalen var bättre i fjol.
– Förra året var festivalen så bra att jag tänkte att jag måste komma hit i år igen. Men det var bättre artister och bättre stämning i fjol, säger hon.
Linkolas vän Sofia Hietikka, också hon 16 år, är för första gången på en musikfestival. Hon tycker att artisterna varit rätt okända i år och att stämningen stundvis varit tråkig. Varken Linkola eller Hietikka är missnöjda över att Swedish House Mafia avbokade sin spelning natten mellan torsdag och fredag, alltså bara en dag före sin spelning, eftersom de inte lyssnar på dj-trions musik. De förstår ändå att det kan dra ned på den goda festivalstämningen att gruppen avbokade i sista stund.
– Det var säkert en stor besvikelse för många när det ändå var frågan om en huvudartist, säger Sofia.
– Det är dåligt för arrangörerna när artisten som varit på varje reklam avbokar, instämmer Emma.
Kimmo och Juha Silkka har väntat på att få se Swedish House Mafia och är därför besvikna. De tycker ändå att Alesso är en bra ersättare.
– Vi har väntat på att få se Headhunters och Swedish House Mafia, säger Kimmo.
Både Kimmo och Juha har varit på festivalen tidigare och de planerar att komma igen nästa år.

Inte bara ungdomar

Nina Hiltunen hade köpt biljetterna till festivalen i julklapp åt Iivo Toivanen, 10 år. Det är Iivos musiksmak som fått dem att komma till festivalen. Det är deras första gång på Weekend-festivalen och Toivanen är ivrig. Också Hiltunen har några artister hon vill se.
– Jag väntar speciellt på att se Pyhimys, säger hon.
Festivalens åldersgräns är 15 år, men yngre barn är välkomna tillsammans med en vuxen.

Artisterna spelar en stor roll

Sofia Hietikka och Emma Linkola säger att de inte tänker komma om artisterna är liknande som i år. Om artisterna däremot är lika bra som i fjol finns det en bra chans att de köper biljetter. Bland fjolårets huvudartister fanns stora stjärnor som till exempel dj:n och producenten David Guetta och rapparen Macklemore.
Många har ändå varit nöjda med årets artister. Sanni Verimaa och Iiris Aho tycker speciellt mycket om rapmusik och därför har de varit nöjda med artisterna i år. De hade ändå gärna sett flera rapartister också på lördagen.
– Vi har väntat helt massor på att se Gunna och Lil Uzi Vert, säger Sanni och Iiris.

ANDRA LÄSER