Skolbesök, enkäter och en fokusgrupp ska hjälpa Svenska Yle skapa nytt underhållningsprogram för unga

Svenska Yle ber tonåringar om hjälp för att skapa underhållningsprogrammet som ersätter MGP. "Jag tror inte vi kan leasa Fort Boyard", säger ansvariga producenten Ted Forsström.

"Tiden när olika gubbar bestämde om vad de tror att femtonåringar går igenom är över", säger Ted Forsström, ansvarig producent för Svenska Yle Barn.
"Nu har du chansen att anmäla dig till ett nytt spännande jobb! Du kan vara med och planera ett helt nytt underhållningsprogram för unga som ska vara klart 2023. Men vad? Det kan du bestämma!"
Så inleder Svenska Yle sin annons när de letar efter omkring tio 13- till 16-åringar som ska vara med och hjälpa dem hitta på ett helt nytt program för unga. Programmet ska ersätta tomrummet som sångtävlingen Melodi Grand Prix (MGP) lämnade efter sig när det lades ner på hösten i fjol.
– Tiden när olika gubbar bestämde om vad de tror att femtonåringar går igenom är över. Om man ska göra något för tonåringar så måste man prata med tonåringarna, säger Ted Forsström, ansvarig producent för Svenska Yle Barn.
Rent konkret kommer fokusgruppen förväntas delta i en gruppchatt och möten på distans en gång per månad. Gruppen kommer också delta i ett workshopläger i Helsingfors den 7-9 juni i år. Annonsen är väldigt allmänt hållen: ett "underhållningsprogram" kan innebära nästan vad som helst. MGP:s ersättare kommer därmed inte nödvändigtvis vara ett musikprogram.
– Vi har utgått från att inget är låst, de resurser vi har satt på MGP ska vi sätta på något helt nytt, säger Forsström.

Har det kommit in reaktioner på att MGP (som höll på i femton år) läggs ner?

– Några har tyckt att det är synd att MGP som var så bra läggs ner. Men det pågick så länge att det inte var en chock för någon att det tog slut. Jag tror alla är överens om att konceptet med ungdomar som uppträder med sång och dans är något som fanns förr, men som man kan gå vidare från, för att uttrycka det diplomatiskt.
Så här såg det ut när rockbandet Lynx vann MGP i höstas. Det var sista gången som sångtävlingen MGP ordnades.

Verkligheten kommer emot

Hittills har man på Svenska Yle gjort skolbesök och intervjuat unga i Kronoby, Esbo och Pargas. Man har också skickat ut enkäter till högstadieskolor. Forsström säger att man har märkt att underhållning lockar målgruppen just nu. Många verkar också tycka det vore kul att delta i ett program som kompislag eller som representanter för sin skola.

Vad är realistiskt att förverkliga, kan programmet bli nästan vad som helst?

– I något skede kommer verkligheten emot, jag tror inte vi kan leasa Fort Boyard. Men hittar vi på ett koncept som är tillräckligt kreativt och stilfullt så kan man åstadkomma ganska mycket.
Forsström nämner underhållningsprogrammet Bäst i test (den svenska versionen av det brittiska lekprogrammet Taskmaster) som ett exempel på när en rätt billig produktion kan bli rolig för både de som tävlar och de som tittar på. Det är fortfarande oklart när exakt under 2023 som det nya programmet kommer att ha premiär.
– MGP lämnar ett stort hål efter sig och det logiska vore att hitta ett koncept som ersätter det. Men vi har också diskuterat möjligheten att hitta på två olika program.
Sista dagen att söka jobbet som ung programutvecklare är den 20 mars.

ANDRA LÄSER