Lifta till Raseborg och Skärgårdshavet

Första delen i Yles sommarserie tar oss till Ekenäs och Pargas med närliggande öar.

Sommarserie. I det första avsnittet liftar Pia Asikainen till Raseborg.

Liftarna sänds i Yle TV1 tisdagar kl. 20.00, repris onsdagar kl. 23.35, torsdagar kl. 6.25 och söndagar kl. 13.15.

En enkel och billig produktion, som snare än substans erbjuder trivsel och framför allt igenkänning. Det är något som brukar känneteckna sommarserier på tv. Varje kanal med inhemsk tv-produktion brukar sommartid erbjuda någon form av nedslag i Sommarfinland.
Ett exempel på detta är fyrdelade Liftarit, där programledaren Pia Asikainen (som även tidigare gjort reseserier) och fotografen Joona Pettersson liftade sig genom Finland förra sommaren. Det blev liftande i alla fyra väderstrecken i landet, och först ut är syd(väst) när turen går till Ekenäs och därefter Pargas och skärgårdsöarna Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö. Det blir snack i bilen med personer som ger paret lift, och det blir också snack med personer på plats på de olika orterna. För de tittare som är bosatta på orterna är det med andra ord bara att sitta och pricka av dem man känner.
Den allra första bilisten som ger paret lift i Helsingfors är Ekenäskonstnären Larson Österberg vilket får en att undra om de medverkande i programmet i själva verket är vidtalade på förhand. Men ju längre programmet lider övertygas man om att liftandet faktiskt är autentiskt; de står där med sin skylt och tumme och ser vem som plockar upp dem och på det sättet blir programmet också något av ett socialt experiment. Hur öppna är vi egentligen för att ge främlingar skjuts?
Ja, lift verkar inte hopplöst att få, åtminstone inte om man står med en tv-kamera vid vägkanten. Men visst finns här också misstänksamhet som uttrycks av kvinnan som berättar om hur hon tvekade att plocka upp paret. Kvinnan har uppfattningen att liftandet blivit farligare än förr, att det "numera händer mer", att världen blivit otryggare helt enkelt.
Programmet ger även en bild av Finland, eller åtminstone de här delarna av landet, som mångkulturellt – flera av personerna som paret stöter på under sin resa är invandrare. Lätt blir ett dylikt program gull och mys för hela slanten, men även mörkare sidor skymtar fram då två gubbar delar med sig av sina åsikter både om Yles existens och invandrares barnvagnspreferenser. Även sådant existerar i sommaridyllen.
ANDRA LÄSER