Möjlig kompromiss med Polen och Ungern om coronastödsfond

Polen och Ungern blockerar fortsättningsvis EU:s långtidsbudget på 1 800 miljarder euro. Länderna har motsatt sig en klausul i paketet som förutsätter att medlemsländerna måste godta principer om rättsstaten.

Ungerns premiärminister Viktor Orban och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki spatserar och talar under ett möte i Budapest i slutet av november 2020.
Det är frågan om den preliminära uppgörelse om EU:s långtidsbudget och coronastödsfond som nåddes i somras och som sedan, efter justeringar, också godkändes av EU-parlamentet. I den finns krav på att EU-länder som vill ta del av EU-stödpengar måste följa rättsstatliga principer om grundläggande rättigheter. Även om Polen och Ungern sade ja i somras har de hotat med veto mot budgeten på grund av skrivningar om rättsprinciperna.
På torsdag kommer EU-ledarna att samlas och förhoppningen är att länderna ska kunna enas. Ungerns premiärminister Viktor Orban talar enligt Reuters om en möjlig seger i frågan.
– Jag tror att andra medlemsstater redan har presenterat sina ståndpunkter och det är nu dags att göra en överenskommelse med Polen och Ungern. Vi har en chans att vinna en polsk-ungerska seger, sade Orban till Reuters.

Fyra signaturer saknas

Nyhetsbyrån Reuters uppger att Polen och Ungern har sagt ja till ett kompromissförslag och hänvisar till polska regeringskällor. Det som fattas är att länder som Nederländerna, Finland, Sverige och Danmark också accepterar den.
Blir det ingen uppgörelse om rättsstatsfrågan, och därmed inte heller långtidsbudgeten och den stora fonden som ska hjälpa EU-länderna att återhämta sig från pandemins verkningar, kan det gå ut över flera andra tunga frågor. Tanken är, till exempel, att EU-länderna ska slå fast en procentsats för hur mycket klimatutsläppen ska minska till 2030. Kommissionens förslag och det som verkar ha mest stöd nu är ett mål om minst 55 procent.
Om länderna inte enas kan unionen gå vidare med delar av helheten. Det betyder i praktiken att EU:s långtidsbudget fortsättningsvis är blockerad men att återhämtningsfonden på 750 miljarder euro kan börja skriva ut lån. Något som Ungern och Polen inte får ta del av om de fortsättningsvis ställer sig på tvären.
Unionens finansiering under 2021 skulle i såna fall skötas med en provisorisk budget. En sådan innebär strypta investeringar till pågående projekt och ett fullt stopp på nya projekt. Ett svårt slag mot både Ungern och Polen eftersom båda länderna är nettomottagare inom EU.

ANDRA LÄSER