Nytt junirekord för Utö – värmeböljan för med sig tropiska nätter och varma havstemperaturer

Junis värmebölja för med sig nya rekord, varmt havsvatten och tropiska nätter. Ute i yttre skärgården slogs ett lokalt rekord på Utö – temperaturen sjönk inte under 20,7 grader.

Det varma ytvattnet runt Utö fungerar som ett värmebatteri, säger forskare Mika Rantanen om den tropiska natten som rådde på ön i tisdags.
De tropiska nätterna som drabbat delar av landet börjar synas i rekordstatistiken. Under tisdagen sjönk temperaturen inte under 20,7 grader på Utö i yttre skärgården. Det är ett nytt junirekord för mätstationen, konstaterar Mika Rantanen, forskare vid Meteorologiska institutet.
– Det var frågan om en så kallad tropisk natt. Det innebär att temperaturen stannade på en hög nivå, i Finland över 20 grader.
Vid Utö är även ytvattnet varmt. På norra egentliga Östersjön ligger temperaturen på 22,7 grader, enligt institutets mätningar.
– Det förklarar varför det är så pass varmt under natten på Utö. Havet fungerar som ett sorts värmebatteri, förklarar Rantanen.
Förutom Utö har också höga lägsta dagstemperaturer uppmätts på vissa håll längs kusten, bland annat på Kalbådagrund i Borgå där temperaturen klättrat nära rekordsiffror. Även rekord som gäller högsta dagstemperaturer har spräckts, bland annat i Jomala på Åland där temperaturen steg till 29,3 grader, säger Rantanen.
– Det är inte vanligt att det blir så här varmt i juni och att vi upplever värmeböljor så här tidigt. Men det är ändå inte så att det aldrig skulle ha skett tidigare. Till exempel kvarstår junis värmerekord från år 1935, säger han.
Årets hittills högsta junitemperatur uppmättes i Björneborg i tisdags när kvicksilvret klättrade upp till 32,9 grader. Det är ändå en bit kvar till värmerekordet från år 1935 som ligger på 33,8 grader.

För tidigt att se trender

De senaste åren har finländarna fått plocka fram stråhatten och bordsfläkten redan i juni. Så blev det också i år. Betyder det att sommaren kommer i gång tidigare nu för tiden? Det är för tidigt att säga, konstaterar Rantanen.
– De här senaste somrarna som varit varma i juni och svalare i augusti och september är ändå inte tillräckligt för att se trender, det krävs granskningar under 30 års tid.
– För bara några år sedan talade man om att skjuta upp sommarloven bland annat på grund av det kalla vädret i juni. Nu har det börjat svänga och istället är det juni som är varm medan vädret varit svalare i augusti och september.
Klimatförändringen spelar också in. Eftersom temperaturen stiger under alla årstider blir vintrarna mildare och vårarna får en tidigare start.

Svårt att förutse sommaren

Meteorologerna utlovade i tisdags att vädret i Finland skulle fortsätta vara mycket varmt veckan ut. Det innebär att de tropiska nätterna håller i sig, vilket kan vara extra påfrestande för äldre personer, konstaterar Rantanen.
Nästa vecka väntas ändå den hetaste perioden vara över, skriver Foreca. Det betyder ändå inte att sommarens heta väder är över enligt Rantanen på Meteorologiska institutet.
– Den finska sommaren är lång och det kan komma fler värmeböljor. Det är lite av ett lotteri.
Den finska sommaren är lång och det kan komma fler värmeböljor. Det är lite av ett lotteri.
Mika Rantanen

ANDRA LÄSER