Insändare: Åkesson och Purra förstår knappast hur rätt de har

21.03.2023 16:17
I HBL (16.3) manar oss Jimmie Åkesson och Riikka Purra att beträffande invandring ta lärdom av Sverige. Själva förstår de knappast hur rätt de har.
”Under andra världskriget 1939-1945 ägde världens kanske största barnförflyttning rum. Efter kriget hade omkring 80 000 barn från Finland vistats i Sverige. Detta konstverk är en hälsning av tacksamhet till hela Sveriges folk från några av dem som 1944 togs om hand i Sverige.”
Texten finns att läsa intill ett monument avtäckt 2014 på Sveriges ambassads östra vägg i Helsingfors.
Sverige hade alltså lyckats sköta en massinvandring så framgångsrikt att de förflyttade ännu 70 år senare känner tacksamhet. Förklaringen är enkel. Finland höll 1944 på att förlora kriget mot Sovjetunionen och i Sverige gällde mottot: Finlands sak är vår. Alla svenskar som vi flyktingbarn kom i kontakt med, i familjen som tog hand om oss, i skolan, i kiosken, i spårvagnen, på gatan, mötte oss med vänlighet.
Slutsatsen är lika enkel som svår. Hur du och jag, medborgare och myndigheter, ja vi alla förhåller oss till invandrarna avgör om invandringen leder till ömsesidig nytta och glädje eller om den blir ett problem.
Åkesson och Purra har rätt. Vi har mycket att lära av Sverige. Vad vi väljer att lära oss, avgör vi emellertid själva.
Gustav Tallqvist, Gumbostrand

ANDRA LÄSER