De flesta av Nylands kommuner är nu i spridningsfasen

Ytterligare 11 kommuner i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har flyttats upp till epidemins högsta kategori. Men de strängare restriktionerna kommer inte att gälla dem.

16 av 24 kommuner i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt finns nu i coronaepidemins fas för samhällsspridning.
I Nyland har följande kommuner nu övergått till coronaepidemins fas för samhällsspridning: Borgnäs, Borgå, Hyvinge, Högfors, Kervo, Mäntsälä, Nurmijärvi, Sibbo, Träskända, Tusby och Vichtis. Det konstaterade den regionala coronasamordningsgruppen vid ett möte i tisdags.
Sedan tidigare finns Esbo, Grankulla, Helsingfors, Vanda och Kyrkslätt i spridningsfasen.
Askola, Hangö, Ingå, Lappträsk, Lojo, Lovisa, Raseborg och Sjundeå befinner sig fortfarande i accelerationsfasen.
Samordningsgruppen rekommenderar att Regionförvaltningsverket förlänger restriktionerna för sammankomster i landskapet till den 12 september.
Enligt restriktionerna, som nu gäller till den 26 augusti, ska sammankomster med fler än 10 personer inte ordnas inomhus om det inte är möjligt att garantera säkerhetsavstånd på 2 meter mellan deltagarna.
För utomhustillställningar finns inga krav på säkerhetsavstånd, men har tillställningen över 50 deltagare ska det vara möjligt att undvika närkontakt.

"Skillnader mellan kommunerna"

Under tiden 20.8–12.9 kommer Esbo, Grankulla, Helsingfors och Vanda att ha strängare restriktioner för sammankomster än så, men samordningsgruppen anser inte att det är motiverat att utvidga de strängare restriktionerna till alla nyländska kommuner som är i spridningsfasen.
”Vi fastnade för den här lösningen eftersom det mellan de nyländska kommuner som befinner sig i spridningsfasen finns skillnader med avseende på hantering och belastning. Epidemiläget i huvudstadsregionen är det klart sämsta", säger Jari Petäjä, ställföreträdande chefsöverläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
Samordningsgruppen påpekar dock att kommunerna själva kan besluta om strängare restriktioner utifrån lokala omständigheter.
ANDRA LÄSER