Kritikbyrån får Mikael Lybeck-priset – ”Fint att vi har hjälpt kulturfältet”

Konsten och litteraturen vitaliseras när konstkritiken förstärks. Nu belönas Kritikbyrån för sitt långsiktiga arbete för att lyfta konstkritiken.

Mathilda Larsson, Ylva Perera, Daniel Wickström, Tatjana Brandt, Hanna Ylöstalo och Martina Moliis-Mellberg från Kritikbyrån tog emot Mikael Lybeck-priset på 5 000 euro på lördagskvällen.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
23.04.2023 14:14 UPPDATERAD 24.04.2023 13:38
Finlands svenska författarförenings tilldelade på lördagskvällen sitt årliga Mikael Lybeck-pris till Kritikbyrån. Motiveringen lyder så här: ”för det långsiktiga arbetet med att förstärka konstkritikens roll, skapa ett sammanhang och förbättra villkoren för kritiker i ett samhälle där utrymmet för både konsten och kritiken kringskärs allt mer”. 
För de frilansade konstkritiker som hör till Kritikbyrån är priset framför allt ett stort erkännande.
– Det känns väldigt fint att tilldelas Mikael Lybeck-priset. Det har ett stort symboliskt värde för oss kritiker. Vi har fått mycket stöd och hjälp i vårt arbete av byrån, och att nu också få ett offentligt erkännande också av författarna känns fint. Vi känner att vi med vårt arbete har hjälp kulturfältet, säger kritikombudet Daniel Wickström till HBL.
Tillsammans med en handfull styrgruppsmedlemmar från Kritikbyrån deltog Daniel Wickström i Finlands svenska författarförenings årsfest, som hölls på restaurang Southpark i Helsingfors i lördags.
Prissumman på 5 000 euro är enligt Wickström ett välkommet tillskott i Kritikbyråns kassa, men ännu viktigare känns uppmärksamheten.
Enligt författarföreningen behövs Kritikbyråns verksamhet i det finlandssvenska litterära ekosystemet. ”Genom att lyfta konstkritiken syresätts och vitaliseras också konsten och litteraturen” skriver författarna i sin prismotivering.

ANDRA LÄSER