Europeisk arresteringsorder mot Carles Puigdemont

Spanien har utfärdat en europeisk arresteringsorder mot Kataloniens ex-president Carles Puigdemont och fyra före detta ministrar.

Kataloniens ex-president Carles Puigdemont.
Enligt domaren vid specialdomstolen Audiencia Nacional har hon beordrat att de nio före detta katalanska ministrarna som framträdde inför domstolen på torsdagen ska hållas häktade, rapporterar Reuters. Bland dem finns den avsatte vicepresidenten Oriol Junqueras och bara för Kataloniens tidigare handelsminister Santi Vila – som avgick i protest innan regionparlamentet utropade självständighet – sätts borgen, på 50 000 euro.
Riksåklagaren, José Manuel Maza, yrkande om häktning bygger på att politikerna misstänks för bland annat uppror och uppvigling.
Junqueras möttes av både burop och stöd av folk som samlats utanför byggnaden, rapporterar flera spanska medier.
Kataloniens avsatte vicepresident Oriol Junqueras var först på plats av de katalanska politikerna.
– Vi är här för att göra ministrarna och medlemmarna i parlamentets presidium sällskap i en svår stund. Det finns många på vår sida som känner en känsla av orättvisa, säger Puigdemonts företrädare Artur Mas.

Arresteringsorder begärd

Fjorton personer i den tidigare regionregeringen var kallade att svara på frågor inför domstolen. Nio dök upp – men endast en svarade på domstolens frågor: Santi Vila.
Puigdemont, som är i Belgien, och fyra av hans ministrar hade redan dagen innan klargjort att de inte skulle resa till Madrid. Riksåklagaren begärde en europeisk arresteringsorder mot Puigdemont och de fyra övriga, något som en spansk domare nu utfärdat, enligt tidningen La Vanguardia.
Talmannen Carme Forcadell i Madrid i dag.
José Manuel Maza utreder 20 katalanska politiker för bland annat uppror och uppvigling med anledning av den katalanska självständighetsprocessen. Brott som kan ge upp till 30 års fängelse.

Uppskjutna förhör

Det rör sig utöver de tidigare ministrarna om talmannen Carme Forcadell och ytterligare fem personer i det katalanska regionparlamentets presidium. De senare skulle höras inför Spaniens högsta domstol (Tribunal Supremo) under torsdagen och fredagen – men förhören skjuts upp till den 9 november efter önskemål från de misstänktas advokater, skriver El País.
När det katalanska parlamentet för snart en vecka sedan röstade för självständighet skedde det enligt Madrid i strid med landets författning – och samma dag avsattes Puigdemont av Spaniens regering och senat. På måndagen meddelade José Manuel Maza att han vill åtala både Puigdemont och en rad andra politiker som drivit beslutsprocessen för katalansk självständighet.
Regeringen i Madrid har även upplöst det katalanska parlamentet och beslutat om nyval i regionen den 21 december. Puigdemont har lovat att respektera valresultatet.

Många hotas av åtal

Spaniens centralregering tog i fredags, med stöd av senaten, över styret av Katalonien. Detta sedan det regionala parlamentet röstat för att utropa självständighet.
Spaniens riksåklagare José Manuel Maza vill ställa katalanska ledare inför rätta för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel. Vissa av anklagelserna kan bestraffas med 30 års fängelse.
RÅ har vänt sig till två centrala domstolar:
• Specialdomstolen Audienca Nacional behandlar brott mot staten, misstänkta terrorbrott med mera, och har fått begäran som gäller bland andra den avsatte presidenten Carles Puigdemont och andremannen Oriol Junqueras.
• Högsta domstolen (Tribunal Supremo) handlägger målet mot det katalanska parlamentets talman Carme Forcadell och en rad andra personer. HD är högsta instans i bland annat förvaltningsrättsliga mål.
Källor: El País och domstolsväsendets sajt www.poderjudicial.es
ANDRA LÄSER