Ny droghärva avslöjad i Helsingfors – droger upphittades på fågelbord

Helsingforspolisen har utrett ett omfattande fall av smuggling och försäljning av droger. Två finska män är misstänkta för grovt narkotikabrott, grovt skjutvapenbrott och sprängämnesbrott.

Tack vare ett tips från allmänheten lyckades polisen hitta droger i ett fågelbord i norra Helsingfors. Fyndet hjälpte polisen att komma de misstänkta smugglarna på spåren.
Enligt förundersökningens uppgifter har de huvudmisstänkta smugglat stora mängder droger från Nederländerna till Finland. Polisen har bland annat påträffat amfetamin, ecstacy, kokain och MDMA. De misstänkta brotten ska ha inträffat de två senaste åren.
Försäljningen av drogerna ska ha skett via det krypterade Tor-nätverket och den krypterade meddelandetjänsten Wickr på webben. Distributionen av drogerna har skett med postförsändelser till hundratals köpare på olika håll i Finland.
– Det här är en sällsynt stor nätdroghärva. Det totala antalet transaktioner är över 9 000, säger brottskommissarie Toni Uusikivi på Helsingforspolisen i ett pressmeddelande.
Polisen kom droghärvan på spåren när en utomstående av en slump hittade en droggömma på ett fågelbord i norra Helsingfors. I den tekniska utredningen av drogpaketet lyckades polisen få DNA på den ena av de två huvudmisstänkta männen.
De här drogerna påträffades i ett fågelbord i norra Helsingfors. I den tekniska utredningen av drogpaketet lyckades polisen få DNA på den ena av de två huvudmisstänkta männen.
– Det är viktigt att allmänheten meddelar om upptäckta droggömmor eftersom det kan hjälpa polisen i utredningen, säger Uusikivi.
Polisen har utöver de beslagtagna drogerna också påträffat pistoler, stormgevär och handgranater i samband med utredningen. Polisutredningen har gjorts i tätt samarbete med Tullen, Centralkriminalpolisen, Försvarsmakten och flera regionala polisinrättningar.
De misstänkta antas ha tjänat cirka en miljon euro på droghandeln. Förundersökningen av fallet är på slutsträckan och åtalen kommer att väckas i slutet av november, uppger polisen i pressmeddelandet.

ANDRA LÄSER