Bättre att tala än att skämmas

Ensamhet. Psykisk sjukdom. Spelmissbruk. En ny podd vill bryta skammen kring tabubelagda ämnen.

Ulla Donner har gjort illustrationerna till poddserien – här för avsnittet om spelberoende.

Poddserie: Skammen finns på Yle Arenan.

Om skamfyllda ämnen handlar Nanette Forsströms och Annika Sylvin-Reuters sexdelade poddserie Skammen. I serien berättar helt vanliga människor sin personliga skamhistoria. I avsnitten sätter sig huvudpersonen ner med en närstående, som kan vara en partner eller en kompis, för att tala om hur skammen präglat deras liv. En expert som ger sin syn på problematiken är med i varje avsnitt.
– De medverkande bjuder modigt på sig själva, jag är jätteglad över att vi hittat dem. Det är viktigt att de här ämnena avdramatiseras. Vi har ju alla något som vi skäms över. Man ska också skämmas över vissa saker, skam kan vara en sund reaktion. Men genom att diskutera skamliga känslor öppet minskar bördan som skammen lätt blir, säger Nanette Forsström.
Spelberoende är ett av ämnena som behandlas – i avsnittet medverkar en man som spelat bort sin familjs alla besparingar. Ett annat ämne är psykisk ohälsa – en ung kvinna som varit tvungen att ge upp sina karriärplaner inom FN berättar. Att ha varit del av ett strängt religiöst sammanhang kan också vara skamfyllt – en kvinna som vuxit upp inom gammellaestadianismen diskuterar sina mörkaste erfarenheter tillsammans med sin kusin. Och i kölvattnet av metoo kan män känna skam – här rannsakar en ung man som studerar till akutvårdare branschens grabbiga jargong. Och i avsnittet om ensamhet klarar en ung man som blivit mobbad inte längre av att lita på andra människor.
Den romske Sverigefinske artisten Dimitri Keiski ställer upp med sitt fullständiga namn. Han har vunnit den svenska tv-talangtävlingen True Talent och även medverkat i Yle Fems musikserie Ensam på scenen. Hans program om skam kring sitt ursprung innehåller enligt Forsström mycket humor.
Hon medger att det inte varit lätt att få människor att ställa upp för serien. Många av de medverkande fungerar som mentorer som stöttar andra i samma situation, och har därmed valt att vara öppna med sina erfarenheter. Ett tema som programmakarna i planeringsstadiet ville ta upp var missunnsamhet och svartsjuka, men det visade sig vara för svårt att hitta någon som ville tala om ämnet.
– En viss form av öppenhet kring mänskliga misstag gynnar de flesta. Man behöver inte blotta sitt innersta för vem som helst, men man behöver inte heller gå omkring och låtsas att allt är perfekt, säger Forsström som i avsnittet kring psykisk ohälsa väljer att dela med sig av egna erfarenheter tillsammans med medprogramledaren Annika Sylvin-Reuter.
ANDRA LÄSER