Minst åtta döda i israeliska attacker i Gaza

Israel genomför flyganfall mot Gazaremsan, riktade mot gruppen Islamiska Jihad. Minst åtta personer, varav ett barn, har dödats i attackerna, uppger det palestinska hälsodepartementet.

Stigande rök från en byggnad i Gaza.
Den israeliska militären bedömer att runt 15 "fientliga stridande" dödats i attackerna, som enligt arméns talesman inte är avslutade. Anfallen beskrivs som en "förebyggande attack" mot högt uppsatta inom den militanta gruppen Islamiska jihad. Enligt Islamiska jihad är en av de som dödats en hög befälhavare inom gruppen.
"Den israeliska regeringen kommer inte att tillåta terrororganisationer i Gazaremsan att sätta agendan i området och hota medborgarna i staten Israel", säger Israels premiärminister Yair Lapid enligt ett uttalande.
Minst 40 personer har skadats i attackerna, som enligt säkerhetskällor i den palestinska enklaven sker i flera delar av territoriet. Enligt vittnesmål från staden Gaza har en explosion hörts, och det kommer rök från ett höghus.
Flyganfallen kommer fyra dagar efter att Israel stängt sina två gränsövergångar mot Gaza och begränsat hur civila israeler som bor nära gränsen kan röra sig, med hänvisning till säkerhetsproblem.
Åtgärderna vidtogs efter att två högt uppsatta medlemmar av Islamiska jihad greps på den ockuperade Västbanken i måndags. Gruppen har en stark närvaro i Gaza och Israel befarar vedergällningsattacker.
Gazaremsan styrs av den palestinska terrorstämplade rörelsen Hamas politiska gren. Runt två miljoner människor bor i området.

ANDRA LÄSER