Cyanobakterierna har minskat i Östersjön – men läget fortsatt allvarligt vid kusten

Förekomsten av cyanobakterier har minskat sedan förra veckan, men läget vid kusten är fortfarande allvarligt.

Förekomsterna av cyanobakterier i Finska viken är koncentrerade till väster om ön Hogland. Satellitbilden är tagen måndagen den 25 juli.
Julia Lönnfeldtjulia.lonnfeldt@ksfmedia.fi
28.07.2022 14:27 UPPDATERAD 28.07.2022 16:47
Förekomsten av cyanobakterier har minskat sedan förra veckan, uppger Finlands miljöcentral i ett pressmeddelande.
Trots att mängden cyanobakterier nu minskat, har algerna under den här sommaren observerats i en större mängd än genomsnitt under de senaste åren. På onsdagen kunde årets nationella sjusovare Jenni Haukio inte slängas i vattnet i Nådendal på grund av mängden cyanobakterier i hamnbassängen.
Lokala ytansamlingar av alger har observerats i Bottenhavets, Skärgårdshavets och Finska vikens kustområden. Flest antal algblomningar har observerats i Skärgårdshavet.
I sjöarna är mängden av cyanobakterier däremot mindre än normalt. Förekomsten av cyanobakterier har minskat ytterligare till följd av det blåsiga och regniga vädret. På flera platser finns det inte längre kvar någon ytansamling av alger där det förra vecka observerades cyanobakterier.
Ytvattentemperaturerna i Bottenviken är i genomsnitt mellan 14 och 17 grader, i Skärgårdshavet mellan 17 och 18 grader och i Finska viken rör sig ytvattentemperaturerna nu på mellan 18 och 20 grader.

ANDRA LÄSER