Efter skandalerna: Olympiska kommittén kan neka idrottare OS-plats på grund av brottsmisstanke

Efter skandalerna med Janne Järvinens fängelsedom och anklagelserna om sexuella trakasserier mot Anni Vuohijoki har Olympiska kommittén ändrat på reglerna kring OS-uttagningar och kräver nu att också andra än lagmedlemmar skriver under ett avtal då de reser till OS.

Anni Vuohijoki pekades ut för sexuella trakasserier och friades medan Janne Järvinen dömdes till fängelse för grov penningtvätt och medhjälp till narkotikabrott.
Filip Saxénfilip.saxen@hbl.fi
25.09.2022 11:00
Olympiska kommittén (OK) har tagit fram nya kriterier för hur idrottare väljs till sommar-OS i Paris 2024.
Idrottare kan precis som tidigare bli aktuella för OS om de klarat kvalgränser, nått tillräcklig internationell framgång eller om de är unga idrottare på väg uppåt i karriären.
De största nyheterna i kriterierna, som presenterades i tisdags, är på vilka villkor idrottare kan nekas OS-plats även om de uppfyller de idrottsliga kriterierna.
Där OK:s dokument ”Utgångsläget för olympiska val” för hur idrottare valdes till OS inför vinterspelen i Peking 2022 hade fem punkter har motsvarande dokument inför sommar-OS i Paris nio punkter.
På Olympiska kommittén säger man att de nya punkterna inte är kopplade till några enskilda fall, men det är lätt att se att de sannolikt hänger ihop med två skandaler som skakat OK inför och efter de senaste olympiska spelen.
Seglaren Janne Järvinen dömdes våren 2021 till två och ett halvt år ovillkorligt fängelse för medhjälp till narkotikabrott och grov penningtvätt bara ett par veckor efter att han säkrat en OS-plats för Finland tillsammans med Sinem Kurtbay i Nacra 17-klassen.
Anni Vuohijoki, idrottarrepresentant i OK:s styrelse, pekades ut för sexuella trakasserier. Finlands center för etik inom idrotten lade ner utredningen då det inte fanns någon målsägande i ärendet. De påstådda trakasserierna skulle ha ägt rum under OS i Peking 2022 och de kom fram i offentligheten under processen mot den före detta toppidrottschefen Mika Lehtimäki.
”Om en idrottare, eller en person som kandiderar om en plats i laget är föremål för en förundersökning, står åtalad för eller är dömd för ett brott som har ett minimistraff på fyra månaders fängelse eller ett brott som står i stark kontrast till det beteende som förutsätts av en person som verkar inom idrotten och det olympiska laget har Olympiska kommittén rätt att låta bli att välja personen till OS-laget”, står det i kriterierna inför OS i Paris.
I samma dokument finns också nya punkter jämfört med 2022 om att de som är del av OS-laget (idrottare, tränare och annan personal) ska följa OK:s ansvarsprogram och att de ska skriva under ett avtal för lagmedlemmar inför OS. Om någon inte skriver under avtalet kan hen inte delta i OS.
Det här avtalet har funnits sedan OS i Sotji 2014.
Nytt för OS i Paris är att också andra personer som reser till OS i officiella roller ska underteckna motsvarande avtal. I praktiken betyder det att också styrelsemedlemmar och representanter för grenförbund måste förbinda sig att följa OK:s regler och riktlinjer under sin tid i OS.
Hittills har personer som inte hört till laget skrivit under Internationella olympiska kommitténs och arrangörernas avtal.
Den sista nya punkten i OK:s dokument är att en idrottare som siktar på OS eller är nominerad för OS-laget omedelbart måste meddela sitt grenförbund och olympiska kommittén om brottsmisstankar riktas mot hen.

ANDRA LÄSER