Nobelveckan plus för Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah tog emot Nobelpriset i London i höstas. Sista veckan i april, fyra och en halv månad efter Nobeldagen, är han på plats i Börshuset i Stockholm.– Det här är Nobelveckan plus, säger han.

När Nobelpriset tillkännagavs hade Abdulrazak Gurnah kommit ungefär halvvägs in i en ny roman. Sedan dess har han haft fullt upp med annat.
HBL-Erika Josefsson/TT
29.04.2022 09:59 UPPDATERAD 29.04.2022 10:00
På programmet stod några av de programpunkter som tillhör den traditionella Nobelveckan: möten med Akademiens ledamöter, publika scensamtal om litteratur och träffar med skolelever.
När Abdulrazak Gurnah möter pressen svarar han på frågor med stort allvar och utan ordslöseri. Den om prispengarna avhandlas på samma sätt som tidigare: Han ska fundera ut något att använda dem till. Hemma i England passerar han lika obemärkt på gatorna som innan, tycker han.
– Ingen bryr sig. I England finns det så många som åstadkommit saker. Man är rätt cool med det här.
Men efter samtalet från Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm i oktober blev han ändå en världsnyhet. Samtidigt började förläggare från olika länder höra av sig till hans agent och Nobelpriset har tveklöst givit hans verk större spridning.
– Vissa översättningar är ganska överraskande för mig. Den mest överraskade var kanske till baskiska. Ibland handlar det om språk som inte har stora eller kommersiella förlag. De kan inte betala så mycket men vill ge ut böckerna på sina språk. Det är det bästa med det här priset.
Hans senaste roman Efterliv kom på engelska hösten 2020. När Mats Malm ringde var han "ungefär i mitten" av arbetet med en ny som han inte vill tala om nu.

Solidaritet med Ukraina

Gurnahs romankonst har ofta en tematik som talar direkt till samtiden. I lågmälda romaner skildrar han flyktingars öden och kolonialismens verkningar. Akademien betonade särskilt den "stora medkänsla" som finns i hans romankonst. Den kommer till uttryck även i en kort intervju.
På Instagram uppmanar han till solidaritet med ukrainska flyktingar, något som han inte tycker att den brittiska regeringen har visat.
– De har varit, om inte hemskast så i alla fall ganska hemska, och inte bara mot människor från Ukraina, säger Gurnah som menar att regeringen vill ge en bild av sig själv som av fientlig mot främlingar.

ANDRA LÄSER