Det får ta den tid det tar

Fennovoima står fast vid målet att få sitt tillstånd för att börja bygga kärnkraftverket i Pyhäjoki i år. Håller tidsplanen den här gången räknar bolaget med att kärnkraftverket står klart 2028.

28.04.2021 09:30 UPPDATERAD 28.04.2021 13:20
Att bygga kärnkraft i Finland har inte varit lätt. För några veckor sedan meddelade Industrins Kraft TVO att man nu, äntligen, börjat ladda bränsle i den tredje reaktorn i Olkiluoto och nästa år ska reaktorn vara klar för kommersiell drift. Det innebär en försening på tretton år från den ursprungliga tidsplanen.
Håller Fennovoimas planer innebär det att kraftverket är åtta år försenat om man ser till de planer företaget presenterade då projektet fick principtillstånd. På Fennovoima har verkställande direktörer och projektdirektörer avlöst varandra sedan 2009, men nu försäkrar vd:n, tyske Joachim Specht, att arbetet går som på räls. I fjol nådde Fennovoima sina mål, och av de dokumenthelheter som Strålsäkerhetscentralen Stuk kräver för att bevilja Fennovoima tillstånd att börja bygga har sex av femton nu levererats.
Det viktiga är att säkerhetsbeskrivningarna för kärnkraftverket nu har skickats till Stuk. Säkerheten är det som både myndigheter och kärnkraftverkets operatör betonar mest. Och om alla andra nödvändiga dokument för byggnadstillståndet blir klara hoppas Fennovoima alltså på att få sitt tillstånd i slutet av året. I Pyhäjoki är allt redo för byggstart när tillståndet kommer.

ANDRA LÄSER