Sådan är regnbågsworkshoppen som några föräldrar inte låter sina barn gå på – HBL på plats i Norsen

Unga ville ha mer information om könsmångfald. Och invånarna i Helsingfors röstade fram ett nytt diskussionstillfälle som nu är på turné i alla skolor i staden. Men alla föräldrar har inte låtit sina ungdomar delta.

– Det är inte så att vi vill plocka bort normen, utan i stället berätta att alla de här sexuella läggningarna finns, fast något annat är mer vanligt, Virve Savoila (t.h.). Kollegan Eerika Ströömi sitter bredvid (t.v.).
Sofia Holmlundsofia.holmlund@hbl.fi
22.03.2023 11:20 UPPDATERAD 22.03.2023 13:47
Eerika Ströömi och Virve Savoila går runt i stickade sockor i Grundskolan Norsens festsal och förbereder sig mentalt. Så öppnas dörren och en jämn ström av cirka 70 åttondeklassare hittar fram till sina platser.
Ströömi ställer sig upp och tittar ut på ungdomarna. Hon förklarar att det behövs regler för att workshoppen som nu startar ska kännas trygg.
– Vi pratar om viktiga saker i dag, om människors identitet. Vem vi är, helt enkelt. Det betyder att vi behöver ta temat på allvar och inte skämta och inte använda osakligt språkbruk, för det kan vara väldigt sårande.

ANDRA LÄSER