ANNONS

Eva Biaudet backas upp av flera politikerkollegor i riksdagsvalet

Svenska folkpartiets (SFP) riksdagsledamot Eva Biaudet, tidigare minister, diplomat och diskrimineringsombudsman, backas upp av flera politikerkollegor i riksdagsvalet. Biaudet kandiderar i Helsingfors.

Annons
Foto: Niklas Tallqvist
Bland dem finns SFP:s stadsfullmäktigeledamot och gruppordförande Björn Månsson. Han uttalar sig i en kampanjtidning som utkom på lördag.
– Eva är den överlägset mest kvalificerade och meriterade av SFP:s kandidater i Helsingfors, med erfarenhet från riksdag, regering, diplomatiska uppdrag, tjänstemannaskap och humanitära medborgarorganisationer. Utan Eva vore riksdagen en färgrik profil fattigare, skriver Månsson.
Enligt honom representerar Biaudet en socialliberal politik som utgör Svenska folkpartiets ideologiska kärna.
– Eva står för kontinuitet och SFP:s bästa sociala och liberala traditioner från politiker som Jan-Magnus Jansson, Kristian Gestrin, Jutta Zilliacus, Ulla Gyllenberg, Ole Wasz-Höckert och Astrid Thors.
Även Nora Grotenfeldt är SFP:s fullmäktigeledamot i Helsingfors.
– Eva har en enorm drivkraft i sin osvikliga moral. Hon står alltid beredd att ta fajten för social rättvisa och jämställdhet. Hon är en modig, erfaren, engagerad, energisk och konstruktiv politiker, skriver Grotenfeldt.
Också SFP:s fullmäktigesuppleanter Ahmed Hassan och Byoma Tamrakar stöder Biaudet.
Elisabeth Rehn, långvarig riksdagsledamot och minister för SFP samt människorättsrapportör och FN:s biträdande generalsekreterare, ger Eva Biaudet en eloge för hennes riksdagsarbete i säkerhets- och utrikespolitiken.
– Den kommande riksdagens arbete kommer att präglas av utrikes- och säkerhetspolitiska frågor, såsom vår Natoansökan och vårt framtida medlemskap, samt kriget i Ukraina. Mångsidig erfarenhet av dessa ärenden ger ett förnyat starkt mandat. Jag räknar med att Eva fortsätter sitt viktiga arbete i riksdagen, uttalar sig Rehn.
Elisabeth Rehn.
I SFP:s riksdagsgrupp har de utrikespolitiska frågorna samlats hos Eva Biaudet. Under den senaste valperioden har hon arbetat i riksdagens utrikesutskott, men också i stora utskottet som behandlar alla EU-frågor.
Eva Biaudet får också stöd från kända profiler inom näringslivet. Textilföretaget Finlaysons tidigare verkställande direktör och nuvarande kreativa chef och ägare Jukka Kurttila är en av dem.
– Jag har känt Eva Biaudet i flera år och har alltid beundrat hennes konsekventa åsikter och beslutsamhet i politiken. Eva är ingen politisk kappvändare, såsom jag uppfattar många av dagens politiker, skriver Kurttila.
Andra kända namn som ger Eva Biaudet sitt stöd i samma tidning är bland andra skådespelaren Linda Zilliacus, tidigare riksdagsledamoten Astrid Thors, journalisten och författaren Jeanette ”Peppe” Öhman och teaterchefen Maria Sid.
- Eva är en erfaren politiker som gör skillnad och har inflytande. Hon åtnjuter respekt i det finländska samhället, över alla gränser. Bl.a. vården och äldreomsorgen står henne nära hjärtat. Som mamma och dotter har hon sett allt på nära håll, från dagis till äldrevård. Eva har livserfarenhet som ger kompetens, uttalar sig Astrid Thors, tidigare riksdagsledamot, minister och europaparlamentariker.
Eva Biaudet har gjort en lång karriär inom politiken, både som riksdagsledamot och minister. Hon har även jobbar som diplomat och särskild representant för bekämpning av människohandel vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (Wien) samt som Finlands minoritetsombudsman och diskrimineringsombudsman.
Riksdagsvalets förhandsröstning börjar på onsdag och pågår fram till den 28 mars. Den egentliga valdagen är söndagen den 2 april.

Eva Biaudet

 • Riksdagsledamot 1991–2006, 2015–
 • Medlem i utrikesutskottet
 • Medlem i stora utskottet (riksdagens EU-utskott)
 • Medlem i Finlands delegation för Nordiska Rådet
 • Ordförande för internationella människorättsdelegationen (Utrikesministeriet)
 • Medlem i delegationen för jämställdhetsärenden (TANE)
 • Ordförande för SFP:s partifullmäktige
 • Medlem i Helsingfors stadsfullmäktige
 • Medlem av social- och hälsovårdsnämnden i Helsingfors
 • Ordförande för WWF:s förvaltningsråd
 • Viceordförande för WISE – Wider Security Network
 • Medlem i yrkeshögskolan Arcadas förvaltningsråd
 • Viceordförande för Folkhälsans Förbund
 • Ordförande för Folkhälsan i Nyland
 • Omsorgsminister 1999–2000 och 2002–2003
 • Diplomat och särskild representant för bekämpning av människohandel vid OSSE (Wien) 2006–2009
 • Minoritetsombudsman 2010–2014
 • Diskrimineringsombudsman 2015