Det norska Stortingsvalet kallades på förhand ett thrillerval – så jämnt har opinionsmätningarna visat mellan Erna Solbergs sittande borgerliga regering och utmanaren Arbeiderpartiets rödgröna block, som efter fyra år i opposition ville återta makten.
Och valkvällen blev spännande, främst för att det borgerliga blåa blockets stödpartier balanserade farligt nära den så kallade spärrgränsen på fyra procent.
Strax före partiledarna mötte upp till gemensam traditionell uppsummering i Stortinget klockan halv ett norsk tiderkände sig ändå Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre besegrad.
– Detta val är en stor besvikelse för Arbeiderpartiet, sade han på partiets valvaka.
På konservativa Høyres vaka talade Erna Solberg inför jublande partimedlemmar.
– Norge står inför stora utmaningar. Det vi har fått nu är mandat från väljarna för att ta itu med dem fyra år framåt.
"Sensationellt dåligt"
När 95 procent av rösterna var räknade hade det borgerliga blocket 89 mandat och det rödgröna 80.
Bara en gång tidigare i norsk historia har en borgerlig regering blivit omvald.
– Det goda resultatet kan förklaras på så sätt att det går bra i norsk ekonomi och att arbetslösheten är låg i landet. Man har helt enkelt styrt landet på ett bra sätt, säger valforskaren Johannes Bergh till nyhetsbyrån TT.
Statsvetaren Svein Erik Tuastad säger till nyhetsbyrån NTB att Jonas Gahr Støre och Arbeiderpartiet har misslyckats i att mobilisera väljarna.
– Arbeiderpartiet har gjort ett sensationellt dåligt val. Det är ovanligt att ett oppositionsparti går tillbaka så här.
Under kvällen fick Gahr Støre frågan om han tänker avgå. Han upprepade att han är vald till partiledare och tänker fortsätta med det och vända utvecklingen.
– Jag har gjort så gott jag kunnat.
På Fremskrittspartiets valvaka triumferade partiledaren Siv Jensen över att partiet bara sjunkit med en procentenhet från förra valet, då partiet som det första högerpopulistiska i Norden kom in i regering.
– Alla spådomar har kommit på skam, absolut alla och det är tack vare er.
– Vi har klarat det men FrP har inte förändrat sig.
Johannes Bergh säger till nyhetsbyrån TT att det är "överraskande att ett politiskt parti som för en populistisk och invandringskritisk politik kan behålla den profilen i regering och ändå inte tappa stöd från väljare".
Splittring inom regeringsblocket
Det borgerliga blocket består förutom Høyre och Fremskrittspartiet av stödpartierna Venstre och Kristelig Folkeparti.
I det rödgröna ingår förutom Arbeiderpartiet, Senterpartiet – som fördubblade sina röster – Socialistisk Venstreparti, marxistiska Rødt och Miljøpartiet de Grønne. Miljöpartiet har sagt sig också kunna stödja en borgerlig regering, men utan Fremskrittspartiet.
Jonas Gahr Støre önskade i sitt tal Solberg lycka till med de uppgifter som nu möter henne.
– Jag lovar dem som får ansvar i Stortinget att vi kommer att vara en tuff opposition.
Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen jublar över att det högerpopulistiska partiet knappt minskat alls i stöd trots sin regeringsposition. – Alla spådomar har kommit på skam, absolut alla.
Erna Solberg säger att hon nu kommer att inleda samtal med de tre andra partierna i blocket. Även om de borgerliga partierna fick majoritet, är regeringsunderlaget ändå försvagat. Nu behöver Solberg stöd av både Venstre och Kristelig Folkeparti där det tidigare räckte med ett av dem.
Men stödpartierna har uttryckt allt mer frustration gentemot Fremskrittspartiet, där i synnerhet invandringsministern Sylvi Listhaug har gjort flera kontroversiella utspel.
Kristelig Folkepartis ledare Knut Arild Hareide upprepade under partiledardebatten i natt att partiet vill sitta i en mitten-höger-regering och att de kristliga inte tänker fortsätta som stödparti.
Venstreledaren Trine Skei Grande igen har under valrörelsen sagt att hon önskar en regering ledd av Erna Solberg men utan Fremskrittspartiet. Fremskrittspartiet däremot har krävt regeringsplats och kan inte tänka sig enbart vara ett stödparti.
I natt var Skei Grande inte lika definitiv längre i sin ståndpunkt.
– Nu ska vi se hur vi ska använda det mandat vi har fått.
Bernt Aardal, professor i statsvetenskap, säger till NRK att regeringsförhandlingarna kommer att bli tuffare än förra gången.
– Det finns ett större avstånd och spänning.
Audun Lysbakken från Socialistisk Venstreparti i det rödgröna blocket varnade redan i natt för att oppositionen är stark och att regeringen kanske inte kommer att sitta i fyra år.
– Resultatet är en stor besvikelse både för vrt parti och de som hade velat byta ut en Høyre- och Fremskrittspartiregering, säger Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre efter valförlusten.
Resultat i det norska Stortingsvalet
När 95 procent av rösterna var räknade hade det borgerliga blocket 89 och det rödgröna 79 mandat. För majoritet krävs 85 mandat.
Arbeiderpartiet 27,1 procent av rösterna (valet 2013: 30,8).
Høyre 25,1 (26,8).
Fremskrittspartiet 15,3 (16,3).
Senterpartiet 10,3 (5,5).
Socialistisk Venstreparti 6,0 (4,1).
Venstre (liberalt) 4,3 (5,2).
Kristelig Folkeparti 4,2 (5,6).
Miljøpartiet de Grønne 3,2 (2,8).
Rødt 2,4 (1,1).
ANDRA LÄSER

Manchester United FC
Finlandssvenska Thomas Zilliacus vill köpa Manchester United – berättar om budet på 3,5 miljarder för HBL
23.03.2023 13:13

Trender
På Skillnadsgatan förminskar allt fler män sina bröst – finländarna satsar på plastikkirurgiska ingrepp trots ekonomisk kris
23.03.2023 05:02

Sjukdomar och diagnoser
”Som att ha ett torgmöte i huvudet” – Oliwer, 26, har adhd och är nöjd över att ha en diagnos
23.03.2023 18:58

