Kina bjöd in dopningsavstängd simmare till OS-läger – Wada vill ha förklaring

Två månader efter att Sun Yang dömdes till åtta års avstängning för dopningsbrott kallades den kinesiske simstjärnan till OS-läger med landslaget.

Sun Yang under VM i fjol.
24.04.2020 10:47
Kinesiska medier visar upp listan på namnen som var kallade till träningslägret mellan den 1 april och den 30 juni. Och på den listan finns Suns namn med.
Kinas simförbund tillbakavisar anklagelserna om att ha kallat den avstängde Sun till lägret och säger i ett kort uttalande att listan var felaktig.
Det lugnar dock inte Internationella antidopningsorganisationen Wada som i ett meddelande till nyhetsbyrån AFP säger att man ska reda ut händelsen.
Den 28-årige Sun, som har världsrekordet på 1 500 meter frisim, fick en lång avstängning eftersom han hade en tidigare avstängning för att ha tagit en förbjuden substans. Den händelsen, 2014, gav bara tre månaders avstängning.
När dopningstestarna knackade på hemma hos honom i september 2018 vägrade Sun att lämna blod- och urinprov, och dessutom slog han sönder ett blodprov med en hammare. Det gav till slut Sun Yang den åtta år långa avstängningen.
Han har överklagat beslutet till idrottens skiljedomstol Cas.

ANDRA LÄSER