Fjärde raka förlusten för HIFK – ”Jag förstår publikens reaktion”

HIFK:s kräftgång i ishockeyligan blir bara värre. Senast blev det 0–3 hemma mot KalPa och de anrika Kamraterna parkerar nu på näst sista plats i ligan. Bara SaiPa är sämre så här långt.

HIFK går på knäna i ishockeyligan.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
27.10.2022 09:17 UPPDATERAD 27.10.2022 19:08
HIFK:s lagbygge inför säsongen ifrågasattes och kritiken mot sportchefen Tobias Salmelainen har tilltagit under hösten. HIFK är sämst offensivt i hela ligan och spelet i numerärt överläge är det sämsta i ligan i mannaminne. HIFK:s power play-procent är 5,13, onsdagens motståndare Kalpas siffra ligger på lite över sjutton. Bäst är Jukurit med 29,55. Jukurit behöver i snitt lite över fem minuter att göra mål i numerärt överläge. HIFK behöver 38.40 minuter per mål. Det kan vara den sämsta siffran i modern tid i finsk ligahockey.
På 39 försök i numerärt överläge har HIFK gjort två mål framåt och släppt in ett mål.
Mot KalPa fick HIFK i tredje perioden chansen att i fem minuter spela med en man mera efter Colby Sissons oerhört fula och farliga tackling på HIFK:s Kasper Halttunen. Sissons fick matchstraff och lär bli ytterligare bestraffad. Att han flinade och uppträdde hånfullt efter incidenten gör inte saken bättre. Fult, onödigt och framför allt respektlöst.
HIFK har gjort ett mål på de fyra senaste matcherna. Upp till serieledande Lukko skiljer 21 poäng och ner till jumbon Sport två poäng.
Publiken på Nordenskiöldsgatan vädrade sitt missnöje under och efter matchen och pressen på chefstränaren Ville Peltonen ökar för varje förlust.
 – Jag har full förståelse för att fansen reagerar. Vi spelar inte en hockey fansen är värda, säger Peltonen i en intervju med CMore.
HIFK är ett lag i stark motvind och ett lag i motvind är sällan mentalt starkt. Efter en godkänd första period började hemmaspelarna hänga med huvudena då KalPa tog ledningen.
 – Det är oförlåtligt att inte ge allt. I svåra tider måste vi vara sega och slåss om varje puck, säger Peltonen.
Niilo Halonen vaktade målet då Roope Taponen saknades. Taponen kan vara tillbaka redan på fredag och är det någonting HIFK kan bygga vidare på är det defensiven som varit hyfsat bra.
Offensivt är backen Ilari Melart bäst med fyra mål och åtta poäng. Roni Hirvonen ligger på sex poäng men många av de stora namnen har underpresterat under hösten.
Kaptenen Teemu Tallberg, Juha Jääskä och Julius Nättinen står alla på noll mål. Dyra och namnstarka trion Olli Palola, Iiro Pakarinen och Eetu Koivistoinen har sammanlagt mäktat med sju mål.
Tränare Peltonen är alltmer ifrågasatt och även om uttalandena från HIFK-lägret bedyrar att den forna anfallsstjärnan har styrelsens fulla förtroende är det klart att dylika resultat inte kan accepteras i all oändlighet. Det finns ett intressant namn på den öppna marknaden. Den från SaiPa entledigade Pekka Virta med bland annat ett guld i Lukko på meritlistan är arbetslös för tillfället.
På fredag kommer Ilves på besök till Helsingfors. Ett Ilves som tappat formen helt efter att klubbledningen gav sparken åt Jouko Myrrä och ersatte honom med Antti Pennanen. Då Myrrä fick sparken ledde Ilves ligan. Nu ligger laget på sjunde plats.

HIFK i siffror hösten 2022

Spelade matcher: 15
Poäng: 16
Gjorda mål: 23
Insläppta mål: 32
Procent i numerärt överläge: 5,13
Procent i numerärt underläge: 87,80
Utvisningsminuter: 10,13 per match.
Publiksnitt: 7108

ANDRA LÄSER