André Wickström uppgiven över personalbristen på daghem: ”Det finns en enkel lösning”

Två gånger inom loppet av tre dagar ramlade André Wickströms son på dagis, med fläskläppar, sår och bulor som konsekvens. Hans far ser bara en anledning till olyckorna: Underbemanningen på daghem i Helsingfors.

– Det finns en enkel lösning. Och den enkla lösningen är egentligen den enda.

André Wickströms son har den senaste tiden råkat ut för flera olycksfall på dagis. Wickström själv ser låg bemanning och stressig arbetsmiljö som orsakerna till det. Arkivbild.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
23.09.2022 13:18 UPPDATERAD 23.09.2022 14:02
”Så här kan personalbrist på dagisar se ut”, skriver komikern och skådespelaren André Wickström i ett uppmärksammat inlägg på Facebook, där han infogat två bilder på sin ettåriga son.
”Måndag: Föll från en hög stol.” Sonens läppar är blodiga och svullna.
Två dagar senare är olyckan framme igen. ”Onsdag: Föll på en metalltrall på gården”, skriver Wickström. Förutom en ny, likadan fläskläpp har sonen nu ett sår på näsan och en bula i pannan.
Båda olyckorna berodde enligt Wickström på otillräcklig uppsyn. Det fanns ingen i personalen som kunde hålla ett öga på honom. Men han är noga med att betona att det inte är personalens fel att sonen gjorde sig illa, säger han när HBL ringer.
– Det kan såklart vara enorm otur, men mer sannolikt är att personalen är överbelastad. Jag skyller inte på dem. De gör så gott de kan. De är bara för få för att hålla så stora grupper under uppsikt, säger Wickström om det svenskspråkiga dagiset i Helsingfors.

Obrydda vikarier?

Det är första gången sonen skadar sig på dagis, säger Wickström. För honom är olyckorna ytterligare ett tecken på det som medier länge framhävt som ett strukturellt problem i Helsingfors: Att underbemanning och sjukdomsfall i den ordinarie personalen lappas med vikarier som gör korta snuttjobb och som därmed inte är insatta i exempelvis barnens specialbehov.
– En del av dem som hoppar in har varken tid eller ork att engagera sig. De ska sluta nästa tisdag ändå och kanske flytta till Sverige eller börja studera.
Också för barnen leder det till en otrygg atmosfär när inte ens de vuxna på dagis är bestående, tror Wickström.

Hur känns det för dig att hämta din son när han ser ut som han gör?

– Såklart blir man skärrad som förälder när ens barn är blodigt, eländigt och uppsvullet.
– Den ena dagen var vi tvungna att föra honom till hälsocentralen. Det känns inte riktigt okej att nästa dag igen lämna honom på dagis och tänka ”nu lämnar jag dig här igen, på det ställe du brukar skada dig på”. Det känns som värsta MMA-dagiset, säger Wickström med en referens till våldsamma kampsporter.
Han ser inte det som en lösning att förebygga blessyrer genom att linda in barnen i ”hjälmar eller hockeyutrustning”. Barn behöver leka fritt, anser han. Däremot förespråkar han att makthavare går till roten av problemet. Wickström har uppfattat att bristande uppsikt inte drabbar bara hans sons dagis utan hela Helsingfors.

Vad borde man göra, tycker du?

– Det finns en enkel lösning. Och den enkla lösningen är egentligen den enda: höj lönerna så folk vill ha det här jobbet! Och se till att ta in folk som har utbildning och motivationen att stanna kvar på samma ställe. Barnträdgårdslärare är inte ett yrke som man lär sig på jobbet. Det behövs folk som verkligen vill jobba med det här.

ANDRA LÄSER