FSI:s generalsekreterare om Karlström: "Jag hade önskat att klubbarna tänkt mer på sin värdegrund"

Henrika Backlund, generalsekreterare på Finland Svenska Idrott, hade önskat att IK Kronan och IF Drott tänkt efter innan de anlitade den kontroversiella tränaren och kända vaccinmotståndaren Linda Karlström.

Linda Karlström fungerar som tränare i två österbottniska klubbar.
08.10.2021 17:20 UPPDATERAD 08.10.2021 17:53
Vaccinmotståndaren Linda Karlström möttes av mördande kritik efter att SVT:s dokumentär "Vaccinkrigarna" sändes i fjol. Karlström ifrågasatte förintelsen och presenterade konspirationsteorier.
"Sanningen om förintelsen är i själva verket mycket grymmare än förintelsesagan. Att man kan koka ihop en sådan historia för att gynna de syften som vi i dag ser styr världen", sade Karlström i dokumentären.
Karlström, som valts till årets tränare i Kronoby, lämnade sina tränaruppdrag inom IK Kronan efter uppståndelsen kring hennes uttalanden i SVT-dokumentären. Kronobys tillförordnade kommundirektör Ulf Stenman tog avstånd från Karlströms uttalanden.
Finlands Gymnastikförbund meddelade att de inte har befogenheter att bestraffa Karlström efter att FSI bett förbundet utreda Karlström.
Österbottens tidning skriver att Karlström är tillbaka som tränare. Hon ska träna gymnaster i både IF Drott i Jakobstad och i just IK Kronan i Kronoby.
Det får FSI:s generalsekreterare Henrika Backlund att reagera.
– Jag hade gärna sett att föreningen tänkt lite mer långsiktigt. De hade gärna fått tänka på sin värdegrund, säger hon.
FSI:s generalsekreterare Henrika Backlund.
Samtidigt har hon förståelse för att det råder tränarbrist både i Jakobstad och i Kronoby. Men hon anser ändå inte att det är rätt väg att anlita en tränare med Karlströms bakgrund.
– Jag förstår deras tanke. Men samtidigt skulle jag hoppas att de inser att de i verkligheten gör sin egen framtid illa på det här sättet, säger Backlund.
– De borde ha sett värdet av en stark värdegrund högre än den akuta bristen på tränare.
FSI har inga befogenheter att ingripa eller utfärda några sanktioner i den här sortens fall. I vintras bad FSI gymnastikförbundet utreda ifall det fanns skäl att vidta åtgärder mot Karlström men förbundet kom fram till att det inte fanns det.
Därför ser också klubbarna nu att det är okej att anlita henne som tränare.
– Vi kommer under vårt följande styrelsemöte diskutera hur vi kan jobba för att handleda och stödja föreningarna och hjälpa dem bygga en stark värdegrund, säger Backlund.
– Det är det vi måste fokusera på nu.

"Ingen dramatik i detta"

Det råder tränarbrist inom gymnastiken i Österbotten och det spelade enligt Karlström in då hon rekryterades till de två klubbarna.
– När det finns en kompetent tränare i trakten är det ju inte konstigt att de tar kontakt, säger Karlström till ÖT.
Varken Irene Strömberg, ordförande för gymnastiksektionen i IF Drott, eller Johan Boholm, ordförande för IK Kronan, ser några som helst problem med att Karlström är tillbaka som tränare.
– Personligen ser jag ingen dramatik i detta, säger Boholm i ÖT.
– Vi har haft upp frågan i vår styrelse. Det finns inget som tyder på att hennes åsikter i de kontroversiella frågorna påverkar hennes sätt att sköta träningarna. Det här är föreningens linje. Karlström är dessutom en jätteduktig tränare som vi har välkomnat till vår förening, säger Strömberg till tidningen.

ANDRA LÄSER