Fyra Oscarsaspiranter på årets Docpoint

Dokumentärfilmfestivalen Docpoint som ordnas första veckan i februari har släppt sitt program.

<i>Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja </i>där vårdanställda sjunger om sin vardag visas gratis utomhus.
20.01.2022 12:00 UPPDATERAD 20.01.2022 14:44
Finlands största dokumentärfilmfestival Docpoint arrangeras i år digitalt mellan den 31 januari och den 6 februari, vilket innebär att filmerna kan ses i hela landet.
Festivalprogrammet omfattar 63 filmer, varav 52 är långfilmer. Av dessa är 13 inhemska premiärer. Det utländska utbudet består bland annat av fyra filmer som är shortlistade till en Oscar i dokumentärklassen. Ascension är en dokumentär om världsfabriken Kina där det tillverkas allt från telefoner till sexdockor. Faya Dayi handlar om de religiösa ritualerna kring att tugga drogen khat i Etiopien. Danska President skildrar presidentvalet i Zimbabwe 2018. Writing with fire om kastlösa kvinnor som ger en ut en tidning är den första indiska dokumentärfilmen att shortlistas för en Oscar.
Dessutom visas A night of knowing nothing som utsågs till bästa dokumentär på filmfestivalen i Cannes. I den skriver en filmstuderande brev till sin pojkvän som hon inte längre får träffa eftersom de är av olika kast.

Vårdare sjunger

Festivalens öppningsfilm visas redan lördagen den 29 januari då Susanna Helkes Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja visas gratis för allmänheten på ett utomhusevenemang på Medborgartorget i Helsingfors. I filmen sjunger kvinnor i vårdbranschen om sina erfarenheter till musik komponerad av Anna-Mari Kähärä.
Regissören Susanna Helke är på plats för att diskutera filmen.
Publiken uppmanas hålla avstånd till andra sällskap och stanna hemma vid symtom. Därtill rekommenderas munskydd och god handhygien.
Alla festivalens filmer är finländska premiärer.
På festivalen visas också fyra av Pirjo Honkasalos dokumentärer i retrospektiv.
Festivalen har två tävlingsklasser: bästa inhemska dokumentärfilm och bästa utländska dokumentärfilm.

ANDRA LÄSER