Medierna gjorde fiasko kring Halla-aho

När pressen lät bli att konfrontera Halla-aho var det inte resultatet av någon medveten analys. Journalisterna bara misslyckades totalt i sitt uppdrag att kritiskt granska politikerna, åtminstone i fråga om ett parti.

I takt med att Jussi Halla-aho försöker framstå som en rumsren och seriös partiledare har medierna börjat intressera sig för hans tidigare bloggar, skriverier, åtal och domar. Det är för sent att stiga tidigt upp, varför ställde ingen journalist Halla-aho mot väggen före valet?
Av någon anledning fördes valkampanjens debatt om invandring helt på Sannfinländarnas villkor. Jussi Halla-aho fick ganska oemotsagd framställa fjolårets 2 700 (eller är de 2 300?) asylansökningar som landets största problem.
Jag hörde ingen politiker eller journalist invända med att utan invandrare stannar Finland. Vem ska köra våra bussar, städa, plocka disk och dela ut tidningar om vi inte ständigt får nya invandrare som tar över när de som kommit tidigare lärt sig finska och skaffat sig mera kvalificerade arbeten.
Den avgående regeringens ytterst restriktiva flyktingpolitik innebar att bara en tredjedel av de 30 000 nödställda som kom till Finland 2015 fick stanna. Två tredjedelar avvisades till misären i Mellanöstern eller tvingades gömma sig som papperslösa utan rättigheter eller människovärde.
Medierna har rapporterat om flyktingar som fängslats och dödats direkt efter att ha deporterats från Finland. Det finns namn och bilder på dem som betalat priset för Finlands nya mänskofientliga linje. Offren har en historia, de har en familj.
Men brydde sig något medium om att leta rätt på de anhöriga och ge Sipiläregeringens omänskliga politik ett ansikte? Försvaret av de finländska IS-barnen tycks intressera medier lika lite som politiker. Alla medborgare bör behandlas likvärdigt, det slog grundlagsutskottet fast otaliga gånger i beredningen av social- och hälsovårdsreformen.
När duon Vahanen & Fränti kidnappades på ön Jolo och när Atte Kaleva med fru kidnappades i Jemen sparade UM inga resurser för att få hem dem helskinnade. De var vuxna och reste frivilligt till krisområden.
IS-barnen har inte valt sitt öde, att långsamt förgås i svält och sjukdomar på flyktingläger. Men dem tycks finländska medborgares heliga likvärdighet inte gälla.
Alla rekord i omänsklighet slår Jussi Halla-aho när han prisar den italienska regeringen för att stoppa räddningsoperationer på Medelhavet. Han har till och med tyckt att finländska frivilligarbetare som hjälper flyktingar i sjönöd borde åtalas för ”bistånd till illegal invandring”.
Inför valet ifrågasatte ingen journalist att Halla-aho inte bara tittar åt ett annat håll när småbarn drunknar, han anser det till och med vara brottsligt att ingripa.
Jag tror inte att 17,5 procent av medborgarna i mitt Finland vill förbjuda hjälp till ett drunknande barn.
Sannfinländarnas skrällseger berodde på att övriga partiledare och framför allt medierna lät bli att ta matchen med Sannfinländarna och gå till grunden med deras program.
När politikerna valde att låta Halla-aho stå oemotsagd var det ingalunda en slump utan resultatet av en taktisk analys i kampanjbyråerna. En analys som gick käpprätt åt skogen och banade väg för Sannfinländarnas triumf.
När pressen lät bli att konfrontera Halla-aho var det inte resultatet av någon medveten analys. Journalisterna bara misslyckades totalt i sitt uppdrag att kritiskt granska politikerna, åtminstone i fråga om ett parti.
Valet 2019 går därför till historien som ett av våra största journalistiska fiaskon i modern tid.

Staffan Bruun

journalist

ANDRA LÄSER