"Det skummar i höga kaskader, 10 meter över ytan" – gas fortsätter läcka ut i Östersjön

Misstankarna om sabotage mot de ryska gasledningarna i Östersjön tätnar efter uppgifter om explosioner på havsbottnen. Samtidigt visar läckagen inga tecken på att avta.

Gasläckan i Östersjön från Nord Stream fotograferat från Kustbevakningens flygplan.
TT
28.09.2022 10:49 UPPDATERAD 28.09.2022 13:41
– Det är ett oförändrat flöde sedan igår, det har varken avtagit eller ökat, säger svenska Kustbevakningen presstalesperson Mattias Lindholm.
De två läckorna syns på ytan som två skummande cirkelformade fält, 180 respektive 800 meter i diameter, med ett avstånd om ungefär sex kilometer mellan.
– Det skummar i rätt så höga kaskader, ungefär 10 meter över ytan.
Myndigheten har i nuläget ingen prognos för när flödet kan avta, men säger att man är i dialog med Nord Stream.
Fartyg med kemdykare finns på plats för att kunna garantera säkerheten. I och med att läckaget sker så långt ut till havs ser man inga risker för människor på land.
– Vi är lugna med de säkerhetsåtgärder som tagits. Det får bubbla på helt enkelt, säger Mattias Lindholm.
Bubblor syns på vattenytan vid gasläckan från Nordstream 2. Bilden är tagen från danska försvarets F-16-plan vid Bornholm och släpptes under tisdagen.
Danska stridspiloter som gått upp för att rekognosera rapporterar att "havet bubblar", enligt Jyllandsposten. Danska regeringen varnar för lokal miljöpåverkan i området kring Bornholm, men det råder ingen direkt fara för invånarna på ön.

Plötsligt tryckfall

Läckagen förekommer på tre ställen. Läckaget på Nord Stream 2 upptäcktes på måndagseftermiddagen efter ett plötsligt tryckfall i ledningen, som är dragen från Ryssland till Tysklands norra kust. Även Nord Stream 1, med ungefär samma sträckning, rapporterade tryckfall.
Ett av läckagen har enligt svenska regeringen skett i svensk ekonomisk zon och två i dansk ekonomisk zon, nordöst om Bornholm.
Svenska, danska och norska institut som övervakar seismologisk aktivitet meddelande under tisdagen att man registrerat två kraftiga undervattensexplosioner i området vid läckagen, som även överensstämmer i tid för då läckorna upptäcktes.

Troligt sabotage

Både Sveriges och Danmarks statsministrar misstänker sabotage. Även utrikesminister Pekka Haavisto meddelar att finska myndigheter står i nära kontakt med svenska och danska myndigheter för att utreda vad som skett. Regeringen diskuterar situationen på onsdag kväll.
Den amerikanska säkerhetstjänsten CIA varnade Tyskland för möjliga attacker mot gasledningen för flera veckor sedan, enligt uppgifter till tyska tidningen Der Spiegel.
Norska säkerhetspolisen varnar regeringen om ökat ryskt hot mot norsk olja och gas. Det rör sig bland annat om ökad drönar- och flygaktivitet i Nordsjön, och om ryska fartyg som under en längre tid kartlagt det norska pipelinesystemet.

Kartan visar de tre läckorna på gasledningen Nord Stream och Nord Stream 2.

ANDRA LÄSER