Hela listan: Affärerna som kan tvingas stänga på grund av strejk

En rad större matbutiker och stormarknader kommer att strejka på torsdag och fredag. Strejken är ett ofrånkomligt faktum, eftersom de bägge parterna i arbetstvisten, Finsk Handel och PAM, inte nådde något samförstånd i tisdagens förhandlingar.

Drygt tio av S-kedjans Prisma-stormarknader i huvudstadsregionen kommer att delta i strejken som bryter ut på torsdagsmorgonen klockan 5.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
08.02.2023 09:00 UPPDATERAD 08.02.2023 10:47
Strejken inom handelsbranschen börjar torsdagen den 9 februari klockan 5. I det första skedet omfattar strejken 185 butiker i hela Finland samt Keskos logistikterminaler i olika distrikt. Det arbetar omkring 20 000 anställda i dessa enheter.
I det här skedet ser strejken ut att påverka de största butikerna inom dagligvaruhandeln, som Prismor, Citymarketar och större S-Marketar. Alla butiker kommer dock inte att vara helt stängda, utan vissa butiker kan hålla öppet med hjälp av förmän som hoppar in som butikspersonal.

Mataffärer som är stängda på torsdag och fredag

Esbo
Prisma Iso Omena
Prisma Lippulaiva
Prisma Olars
Prisma Sello
Helsingfors 
Prisma Hertonäs
Prisma Östra Centrum
Prisma Kaari, Gamlas
Prisma Malm
Prisma Tripla
Prisma Vik
Kervo
Prisma
Borgå
K-Citymarket
S-market Näse
Vanda
Prisma Jumbo
Prisma Dickursby
Den här första strejken pågår i två dygn, fram till lördagen den 11 februari.
Om förhandlarna för de stridande parterna, fackförbundet Pam och arbetsgivarsidan Finsk Handel, inte lyckas nå en lösning inom de närmaste dagarna blir det flera strejker senare i februari. En logistikstrejk har utfärdats till den 13 februari och i dagligvaruhandeln stänger den andra strejkvågen förutom S- och K-kedjans stormarknader även alla Lidl-butiker den 16–18 februari.

ANDRA LÄSER