”Besvikelsen är enorm” – Det blir ingen stor uteservering på Senatstorget i sommar

Det var meningen att traditionen med stora uteserveringar på olika torg i Helsingfors skulle leva länge. Men planerna inför sommaren har gått i stöpet.

Senast man kunde äta ute på Senatstorget var sommaren 2020.
Sofia Holmlundsofia.holmlund@hbl.fi
14.03.2023 16:54
Ökade produktionskostnader, kraftig inflation, dålig infrastruktur och brist på personal. Allt det här har gjort att Helsingfors stad inte lyckats locka någon företagare att ordna den traditionella stora uteserveringen.
Det var meningen att den skulle återvända till Senatstorget i sommar.
– Det här är en enorm besvikelse. Och stadsborna hade också väntat på uteserveringen, säger Peggy Bauer, vd på Helsingfors stadslokaler.
Tanken var att en utomstående företagare skulle skriva på ett kontrakt för fyra år framåt. Men, konstaterar Bauer, det var ingen som vågade det. Man hade en potentiell kandidat, men det ledde inte någonvart.
Kommunaltekniken på torget lyser med sin frånvaro. Den el som finns där räcker inte till, rinnande vatten saknas och toaletter måste byggas. Allt det här höjer kostnaderna.
Senatstorget är också en plats som är kulturhistoriskt värdefull, vilket ställer vissa krav på en potentiell aktör.
Staden kommer nu att utvärdera Senatstorgets förutsättningar för att ha en uteservering. Målet är att hitta en lösning som främjar ett trevligt och livskraftigt centrum.

ANDRA LÄSER