Sommarteatrarnas scener står inte alldeles tomma i sommar

Majoriteten av de svenskspråkiga sommarteatrarna har beslutat att ställa in eller skjuta upp sina produktioner till nästa år. I Kronoby, Oravais, Borgå och Dalsbruk finns ändå en chans att ta del av skådespel denna sommar.

På Oravais sommarteater spelas i år Under liten himmel. Premiären är den 15 juli.
06.06.2020 09:53 UPPDATERAD 06.06.2020 15:44
Efter 23 års arbete vid föreningen Teaterboulage i Pargas, inofficiellt även kallad Åbolands sommarteater, hade Riddo Ridberg tänkt prova på något nytt denna sommar. Planen var att regissera pjäsen Peter Pan på Raseborgs sommarteater i Snappertuna. Så blev det ändå inte, och orsaken är väl för alla klar trots att den inte nämns.
Riddo Ridberg skulle egentligen ha regisserat Peter Pan på Raseborgs sommarteater denna sommar. Nu blir det en sommar hemma i trädgården i stället.
Varken Teaterboulage eller Raseborgs sommarteater kommer att spela denna sommar. Detsamma gäller för de flesta övriga sommarteatrar i södra Finland. Finns sommarteater i Esbo, Lurens sommarteater i Lovisa, den ambulerande sommarteatern Skärgårdsteatern och Vanda Teaterförening har meddelat att sommarens produktioner ställs in eller flyttas till nästa år.
Även i Österbotten, sommarteatrarnas mecka, blir det en tom teatersommar då både Närpes Teater, Pedersöre Teater, Petalax hembygdsförenings sommarteater Bykiston, Torgare sommarteater i Kronoby och sommarteatern på Kuddnäs museum i Nykarleby tvingats ställa in. Dessutom hade Skäriteatern i Replot redan innan coronaepidemin fattat beslut om att ha paus denna sommar.
Men några möjligheter återstår fortfarande för teaterintresserade att även i sommar ta del av finlandssvensk sommarteater, både i Österbotten och i de södra delarna av landet.

Mindre publikmängd och inga kontanter

I Österbotten spelar både Korsholms teater och Oravais teater denna sommar. Premiär för pjäsen Hjärtlös på Korsholms teater blir det den 10 juli och den 15 juli går startskotten för Under liten himmel på Oravais teater.
Publikmängden har begränsats kraftigt vid de sommarteatrar som spelar denna sommar, bland annat vid Oravais sommarteater där Under liten himmel spelas.
I södra Finland kör Postbackens sommarteater i Borgå i gång med pjäsen Arsenik och gamla spetsar den 5 juli. I Dalsbruk i Kimitoön erbjuder den tvåspråkiga teatergruppen Rövarteatern pjäsen Mordet i Glashyttan med start 27 juni.
Ludwig Sandbacka, ordförande för Understödsföreningen för Korsholms Teater säger att sommaren innebär en hel del specialarrangemang, men att uppsättningen varit möjlig eftersom teatern är relativt liten.
– Vi har aningen mindre ensemble och publik än exempelvis Närpes och Raseborgs sommarteater, vilket också har gjort det möjligt att genomföra detta trots alla specialarrangemang. Dessutom klarar vi oss rätt bra på de bidrag vi får. Även om det bara skulle sitta 25 personer i publiken så går det ihop, säger Sandbacka.
De specialarrangemang som teatern vidtagit är bland annat att den högsta tillåtna publikmängden halverats och biljettförsäljningen på plats har slopats.
– Inga biljetter säljs på plats längre. Förmodligen kommer vi att sälja glass men då endast mot kortbetalning.
Även i Oravais och i Borgå begränsas publikmängden till mindre än hälften av den normala.

Bra för alla att ta en paus

Ridberg som står inför sin första teatertomma sommar på över tjugo år, bär nu på många blandade känslor. Att Raseborgs sommarteater bestämde sig för att skjuta upp Peter Pan till sommaren 2021 var rätt, men samtidigt har han full förståelse för den besvikelse alla unga skådespelare känner.
– Peter Pan är en pjäs fylld av unga talanger och många av barnen och unga hade sett framemot sin första sommar på en stor scen. De var såklart mycket besvikna.
Annika Gustafsson, ordförande för Västnyländska Ungdomsringen, säger att alla de antagna skådespelarna kommer att få behålla sina roller.
– Men eftersom många är unga och inte vet hur livet ser ut nästa år så förstår jag att det känns tråkigt att det gick så här.
Ridberg, som jobbat som frilansande mångsysslare i över trettio år, berättar att hans schema tömdes över en natt i mars. Att gå från ett fullspäckat schema med teaterövningar och bandspelningar till att ha ingenting inbokat, har varit en stor omställning.
– Jag har ägnat mig åt sådant jag normalt aldrig gör, såsom att bygga i trädgården. Men som jag ändå har saknat alla sociala sammanhang och gemenskapen teaterlivet för med sig, säger han.
– Samtidigt har det varit otroligt bra att tvingas stanna upp lite, och det tror jag att gäller många fler än mig. Som mest har jag haft fem premiärer på ett år och funderar nu på hur jag riktigt har orkat med det.

ANDRA LÄSER