Regeringen: Statlig aktör bakom attacken mot gasledningarna

Sprängningarna av gasledningarna var medveten förstörelse, säger statsminister Sanna Marin på en presskonferens på onsdagen. Ryssland nämns inte med namn. I stället talar regeringen om en statlig aktör.

Statsminister Sanna Marin säger att attacken mot gasledningen är ämnad att skapa oro i Europa.
Tim Johanssontim.johansson@hbl.fi
28.09.2022 20:35 UPPDATERAD 28.09.2022 20:59
Regeringen diskuterade det säkerhetspolitiska läget i sin aftonskola under onsdagskvällen. Det efter sprängningarna av gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i början av veckan.
– Vi har meddelat Sverige och Danmark att vi står till tjänst med all hjälp som behövs i utredningen, säger statsminister Sanna Marin (SDP) under en presskonferens efter aftonskolan. 
Marin pekar inte direkt ut Ryssland som skyldigt till attacken. Hon beskriver läckorna som sabotage, enligt ”all tillgänglig information” som myndigheterna har om sprängningarna.
– Sprängningarna beror inte på slumpen, och det handlar troligen om en statlig aktör, säger Marin. 
Marin säger att sprängningarna kan ha utförts för att skapa rädsla och oro i Europa.
– Vi får inte vara blåögda, säger statsministern. 
På plats på presskonferensen är också utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).
– Bara en statlig aktör är kapabel till detta, säger Haavisto, även han utan att direkt peka ut Ryssland som skyldigt.
Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) påminner om att attacken mot gasledningarna skedde samtidigt som Ryssland anordnat så kallade folkomröstningar i de ockuperade delarna av Ukraina.
– Vi måste hålla blicken stadigt på Ukraina, även när gasledningar exploderar, säger Kaikkonen och antyder att sprängningarna kan ha gjorts för att avleda uppmärksamheten från vad som sker i kriget och i de ockuperade områdena. 
Regeringen har också diskuterat principbeslutet om att begränsa ryska medborgares inresa till Finland. Ett beslut i frågan är att vänta på torsdag.
Enligt inrikesminister Krista Mikkonen (Gröna) är läget vid gränsen stabilt.
26 ryska medborgare sökte om asyl på måndagen, säger hon.
– Alla ansökningar behandlas i vanlig ordning. Militärtjänst är inte i sig ett skäl för asyl, däremot kan det vara det om man förväntas utföra krigsbrott.
Artikeln uppdateras.

ANDRA LÄSER