Möjligt ta sin krogöl senare – de här restriktionerna slopas från måndag

På måndag lättar restaurangrestriktionerna och i bland annat Nyland upphör begränsningarna av sammankomster inomhus.

Den som är sugen på en öl behöver från och med måndag inte rusa till barnen före klockan 17. Nu förlängs den möjliga öppettiden till midnatt.
13.02.2022 19:03 UPPDATERAD 14.02.2022 08:56
Från måndag gäller samma tillåtna öppettider för alla restauranger, oberoende av om de huvudsakligen serverar mat eller alkohol.
Öppettiderna förlängs, men fortfarande kvarstår begränsningar i landskapen med samhällsspridning, vilket är de allra flesta.
Från 14 februari måste alkoholserveringen upphöra klockan 23, och restaurangerna får ha kunder till midnatt.
De krogar som främst serverar alkohol får använda högst hälften av kundplatserna. För de andra gäller maximalt 75 procent av platserna. De åländska restaurangerna undantas från begräsningen.
Alla kunder ska ha en egen sittplats. Covidintyget har pausats till slutet av februari. Det betyder att det inte går att kringgå begränsningarna med det.
Statsminister Sanna Marin (SDP) sade under Statsministerns frågetimme på Yle på söndagen att regeringens mål är att restaurangrestriktionerna ska kunna upphöra i slutet av månaden.
Bland annat Danmark och Sverige har redan öppnat upp och slopat begräsningarna. Marin motiverar eftersläpningen i Finland med att också pandemiutvecklingen hos oss är några veckor senare.
Regeringen har tidigare meddelat att avsikten är att nattklubbarna ska kunna öppna igen i början av mars.

Fritt fram mötas i Nyland

Det är regeringen som beslutar om restaurangrestriktionerna. Däremot är det regionförvaltningsverken som fattar beslut om exempelvis begränsningar av sammankomster.
I början av februari uttryckte regeringen en önskan om att de skulle kunna slopas från mitten av februari. Det gäller ändå inte på alla håll i Finland.
Ser man till Nyland är det ändå från måndag fritt fram att ordna sammankomster inomhus. Inget tak för deltagarantal finns längre, och det ställs heller inga krav på avstånd. Däremot har arrangörer ansvar för att ordna verksamheten på ett hälsosäkert sätt.
Simhallar, gym, inomhusidrottsplatser och lokaler för hobbyverksamhet har redan fått öppna, också för vuxna.
Däremot gäller rekommendationen om distansjobb fortfarande.

ANDRA LÄSER