Bojkott av OS om ryssar tillåts delta? Så svarar Finland

Flera europeiska länder fördömer IOK:s förslag om ryska och belarusiska idrottare i OS 2024. Men någon bojkott av spelen är det få som kan sträcka sig till, åtminstone än så länge.

Finlands olympiska kommittés vd Taina Susiluoto.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
02.02.2023 16:30
Mycket har handlat om ryska och belarusiska idrottares vara eller icke vara i OS i Paris 2024 de senaste dagarna. Den Internationella olympiska kommittén har öppnat upp för möjligheten att idrottare från Ryssland och Belarus kunde medverka under neutral flagg.
Detta väckte starka reaktioner i Ukraina, där man omgående slog fast att idrottare från Ryssland och Belarus inte borde få delta så länge kriget i Ukraina pågår.
Ukrainas idrottsminister Vadim Gutzeit utesluter inte en bojkott av OS i Paris ifall IOK:s plan förverkligas. Han säger också att Ukrainas nationella olympiska kommitté har hört av sig till olika nationer gällande en eventuell bojkott.
”Jag hoppas att stater, idrottare och den hela civiliserade världen är uppmärksamma nu så att vi inte måste ta till extrema åtgärder”, säger Gutzeit enligt BBC.
Flera länder har hintat om att de tycker att IOK:s förslag är problematiskt med tanke på situationen i Ukraina. Det sade även Finländska olympiska kommitténs vd Taina Susiluoto till HBL förra veckan. Finland är definitivt mot förslaget, precis som resten av de nordiska länderna.
Då HBL når Susiluoto på torsdagen vill hon inte ta ställning till huruvida en finländsk bojkott kan bli aktuell. Det är lång tid kvar till OS i Paris och mycket kan hända innan dess, säger hon.
– Vi fattar eventuella beslut om vårt deltagande då vi vet mer, det vill säga i slutet av året eller i början av nästa år. I nuläget håller vi fast vid vår ståndpunkt och fördömer Rysslands invasion av Ukraina. Vår åsikt är också att det är för tidigt för ryska idrottare att börja tävla igen.
Hon poängterar också att inga beslut har fattats gällande OS i Paris. Bestämmelserna om att idrottare som i någon form stöder kriget eller inte uppfyller antidopningskriterierna är exkluderade kvarstår.
Det faktum att Susiluoto inte utesluter en bojkott helt och hållet säger ändå något om Finlands linje. Kollegan i Sverige, Peter Reinebo, sade förra veckan att en svensk bojkott av OS inte finns på kartan. De nordiska ländernas representanter ska snart träffas för att diskutera frågan, säger Susiluoto.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Thoms Bach, president för Internationella olympiska kommittén träffades i Ukraina i somras. För en månad sedan sade Bach att han inte vill att individuella idrottare straffas på basis av hur deras lands regering agerar. Nu pekar det mesta på att ryska och belarusiska idrottare kan få delta i OS i Paris nästa år.

Lettland överväger bojkott

Lettland är det första landet att meddela att man står bakom en eventuell bojkott. Landets utrikesminister Edgars Rinkēvičs säger att det vore oacceptabelt att tillåta idrottare från Ryssland och Belarus att delta i OS.
Det finns indikationer på att Lettlands närmaste grannar – Estland och Litauen – kommer hoppa på samma tåg. Baltikums idrottsministrar ska träffas på torsdagen (i dag) för att diskutera en gemensam uppmaning till IOK för att förbjuda ryska och belarusiska idrottare i OS 2024.
Men de är också de hittills enda som öppnat upp för en bojkott. Flera länder fördömer IOK:s förslag, men drar sig för att prata om någon bojkott.
Till råga på allt gick FN på torsdagen ut med att man stöder IOK:s linje om att ”ingen idrottare ska diskrimineras med anledning av sin nationalitet”. 
Ashwini K.P. och Alexandra Xanthaki jobbar med kulturella rättigheter och diskriminering inom FN, och ställer sig bakom IOK i det här fallet.
”Vi uppmanar IOK att säkerställa att inga idrottare diskrimineras med anledning av deras nationalitet” säger duon i ett pressmeddelande.

Vad betyder det att FN stöder IOK:s linje, Taina Susiluoto?

– Det säger något om hur komplicerad den här situationen är. Deras linje är att ingen får diskrimineras på grund av sin nationalitet, men samtidigt har vi en situation där en nation har attackerat en annan och brutit mot FN:s grundprinciper.
IOK:s och presidenten Thomas Bachs besked som öppnade upp för ryska och belarusiska idrottare i OS förra veckan verkar ha kommit efter ett brev från FN:s Alexandra Xanthaki, skriver hon på Twitter.
– Det är en lång väg till Paris. Just nu finns det inga tecken på att kriget i Ukraina närmar sig ett slut. Det finns många frågetecken som behöver rätas ut, säger Susiluoto.

ANDRA LÄSER