EU:s utrikesministrar möts för att diskutera Belarus – nya sanktioner att vänta

Finland representeras av utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) då EU:s utrikesministrar samlas för att bland annat diskutera hur unionen ska hantera den eskalerande migrantkrisen vid gränsen till Belarus.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) representerar Finland under mötet. Arkivbild.
EU-medlemsländernas utrikesministrar samlas i Bryssel under måndagen. På mötesagendan står bland annat diskussioner om den pågående krisen vid unionens gräns till Belarus.
Nya sanktioner är att vänta från EU:s håll. Det kan bland annat komma att handla om sanktioner mot flygbolag som transporterar migranter till gränsen.
Finland representeras av utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna), som också kommer att hålla en presskonferens för finländska medier efter mötet.
Krisen vid gränsen mellan Polen och Belarus bottnar i att Belarus under en längre tid har transporterat migranter till gränsen för att få dem att ta sig in i EU. Den belarusiska ledaren Aleksandr Lukasjenkos administration har anklagats för att använda människor som vapen, men Lukasjenko själv har inte visat tecken på att människotransporterna skulle få ett slut.
EU har kommit med sanktioner mot Belarus och personer i Belarus i flera omgångar, men trots det har transporterna fortsatt.
Under helgen bekräftade Haavisto för Yle att det förekom rykten om att även finskspråkiga personer var inblandade i människosmugglingen. Haavisto hade dock inte fått ryktena bekräftade.

ANDRA LÄSER