Konkurrenten kritiserar valet av Katainen: "Är medborgarna verkligen jämlika när de söker offentliga tjänster?"

Jyrki Katainen blir ny överombudsman på jubileumsfonden Sitra.

Den nyvalda överombudsmannen för Sitra, Jyrki Katainen, tar emot sitt nya uppdrag efter att EU-kommissionen sagt sitt i frågan. För tillfället är Katainen kommissionens vice ordförande.
20.09.2019 15:27 UPPDATERAD 20.09.2019 21:38
Jyrki Katainen (Saml) fick platsen som överombudsman för jubileumsfonden Sitra efter en jämn omröstning i fondens förvaltningsråd. Rösterna föll 5–4 till Katainens fördel. I den avgörande omröstningen stod valet mellan Katainen och Markku Wilenius, som är professor i framtidsforskning vid Åbo universitet. Fondens förvaltningsråd består av riksdagsledamöter.
Jyrki Katainen är för tillfället EU-kommissionens vice ordförande och kommissionär med ansvar för nysatsningar på sysselsättning, investeringar, tillväxt och konkurrenskraft. Han bor och arbetar i Bryssel, men har tidigare meddelat att han lämnar den posten under senhösten.
Arbetet som överombudsman är tidsbundet. Katainen valdes nu för en femårsperiod. Han efterträder den nuvarande överombudsmannen Mikko Kosonen, som går i pension vid årsskiftet.
Katainen är född 1971 och till utbildningen är han magister i samhällsvetenskaper. Månadslönen för överombudsmannen blir 18 553 euro.

Konkurrenten förvånad

Konkurrenten Wilenius kommenterar valet för HBL under fredagskvällen. Han är förvånad över valresultatet och säger att vem som helst som jämför hans och Katainens meriter borde begripa vilkendera kandidaten som lämpar sig bättre för jobbet. Han lägger till att Sitra är en expertorganisation och alltså behöver en person med substanskunnande som överombudsman.
Markku Wilenius är professor i framtidsforskning vid Åbo universitet.
– Visst är det här ett beslut som har fattats på politisk grund. Varje vettig människa som jämför vad Katainen och vad jag gjort under de senaste tjugofem åren kan se att det är jag som arbetat med det Sitra ska arbeta med, säger han.
Wilenius frågar vad det har för relevans att ha dokumenterat ledarskapskunnande inom politiken när arbetet handlar om att leda en expertorganisation.
– Som jämförelse kunde jag anmäla intresse för statsministerposten och säga att jag känner mig lämpad för att jag är intresserad.
Wilenius talar om bäste broder-nätverk och efterlyser en diskussion om genomskinlighet.
– Säkert ligger det äkta överväganden bakom det här valet, men är medborgarna i ett så här litet land verkligen jämlika när de söker offentliga tjänster? Jag tror inte att vi är nära en äkta transparens och den diskussionen vill jag föra, säger han.
I omröstningen deltog förvaltningsrådets ordförande Antti Lindtman (SDP), vice ordförande Jani Mäkelä (Sannf) samt medlemmarna Mari Holopainen (Gröna), Kalle Jokinen (Saml), Markus Lohi (C), Petteri Orpo (Saml), Hanna Sarkkinen (VF), Pia Viitanen (SDP) och Ville Vähämäki (Sannf).
Sitra är en offentligrättslig fond som lyder under riksdagen. Årsbudgeten är 37,5 miljoner euro.

ANDRA LÄSER