Anja Kuusisto blir ny ansvarig utgivare på Sydin

Åbo Underrättelsers Anja Kuusisto flyttar tillbaka till sina rötter i Österbotten och blir ansvarig utgivare på Syd-Österbotten från årsskiftet.

Anja Kuusisto kommer närmast från rollen som redaktör, nyhetschef och ledarskribent på Åbo Underrättelser (ÅU) i Åbo.
Anja Kuusisto blir ansvarig utgivare på Syd-Österbotten (Sydin) från och med årsskiftet, meddelar HSS Media på fredagen.
Kuusisto kommer närmast från rollen som redaktör, nyhetschef och ledarskribent på Åbo Underrättelser (ÅU) i Åbo.
– Jag är både glad och förvirrad. Allra mest känns det spännande. Jag kastar mig in i någonting nytt, säger Kuusisto.
Kuusisto har levt hela sitt vuxna liv i Åboland, men är uppvuxen i Kaskö. Nu kommer hon att bo mestadels i Kaskö igen.
Kuusisto säger att lokaljournalistiken alltid legat henne nära, men att hon nu måste börja med att lära sig HSS Media. Även om hon är uppvuxen i Österbotten upplever hon det ändå lite som att hon kommer utifrån.
– Då menar jag tänket och hur Sydin placerar sig i Sydösterbotten, alltså hur tidningen och sajten fungerar i sin omgivning.

Andra förutsättningar

Niklas Nyberg, HSS Medias vd och chefredaktör, säger att Kuusistos syn på lokaljournalistik och ledarskap går hand i hand med mediekoncernens journalistiska och företagskulturella värderingar.
"Hon hämtar dessutom in nytt kunnande och nya tankemönster som kommer både Sydins redaktion och alla på HSS Media till nytta", säger Nyberg i ett pressmeddelande.
Förutsättningarna för ÅU och Sydin är enligt Kuusisto väldigt olika, eftersom ÅU är verksam i en mycket finsk omgivning.
– Jag tror nog ändå att man kan ha lärdomar med sig – förstås. Men jag tror att jag har mer att lära mig.
– Bra lokaljournalistik har häng på vad som händer i närsamhället, och den berör. Den är angelägen och viktig för läsarna och den inte bara följer upp, utan också skapar samtalsämnen, säger Kuusisto.

Efterträder Ekman

Kuusisto var ansvarig utgivare för Pargas Kungörelser 2010-2014 och har jobbat som reporter och redaktör för Svenska Yle, Åbo Underrättelser och på 1980-talet som sommarvikarie på Vasabladet.
Sydin ges ut av HSS Media som även ger ut tidningarna Vasabladet och Österbottens Tidning.
Kuusisto efterträder Mats Ekman. Ekman blir i sin tur reporter på Vasabladet.
ANDRA LÄSER