Rapport: En miljon kan vara coronasmittade i Jemen

Över en miljon människor kan redan vara smittade med coronavirus i Jemen, enligt London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM), som i en modell förutspår 85 000 virusdöda i värsta fall.

Medicinsk utrustning, bland annat respiratorer och testmaterial, anländer till Sanaas flygplats häromdagen genom FN:s och privata företags försorg.
TT
22.06.2020 20:45 UPPDATERAD 22.06.2020 20:47
Storbritanniens minister för Mellanöstern James Cleverly är djupt orolig över de stigande smittotalen i Jemen. Han höll nyligen ett virtuellt möte med högt uppsatta jemeniter och uppmanar till drastiska åtgärder för att undvika en förvärrad humanitär katastrof:
"Alla parter i konflikten måste arbeta med FN för att säkra tillgång till mat och medicinförråd", säger Cleverly i ett pressmeddelande.
Redan före pandemin beskrev FN landet som skådeplatsen för världens svåraste humanitära kris. De fem senaste årens stridigheter mellan en militärallians ledd av Saudiarabien och rebellerna, har lett till mer än 10 000 dödade och miljontals drivna på flykt.
Folk plågas av undernäring, kolerautbrott och bombningar. Nu – med coronaviruset som extra börda – varnar hjälporganisationer för att det resurssvaga Jemens vårdapparat är på väg att kollapsa.

ANDRA LÄSER