Polen ökar trycket på Tyskland inför toppmöte

Polen skärper tonen inför toppmötet mellan Tysklands och Frankrikes ledare. Polen kräver återigen att Tyskland snabbt godkänner export av stridsvagnar till Ukraina. – Oskyldiga människor dödas varje dag, säger den polske premiärministern Mateusz Morawiecki.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Frankrikes president Emmanuel Macron möts i Paris under söndagen.
22.01.2023 13:13 UPPDATERAD 22.01.2023 21:26
Vapen till Ukraina och stöd till europeisk industri för att möta amerikansk konkurrens och strävan att göra Europa mindre militärt beroende av USA. Det är några ämnen när en uttrycksfull fransk president möter en tystlåten, tvekande tysk förbundskansler.
Gårdagens toppmöte mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i Paris fick en storslagen inramning. Mötet markerade 60 år med Elysée-fördraget som 1962 drog upp grunderna för ett fördjupat fransk-tyskt samarbete mindre än två decennier efter andra världskrigets slut.
I mötet deltog också regeringsmedlemmar och parlamentariker från de båda länderna. Sist de möttes, i oktober, var stämningen frostig och det har inte klickat riktigt mellan Macron och Scholz än, till skillnad från med Scholz företrädare Angela Merkel.

Vill stärka försvaret

I en del läger finns förhoppningar om att Macron ska kunna få Scholz att tina upp och ta ytterligare något tyskt steg för att öppna för tyska Leopardstridsvagnar till Ukraina, samtidigt som Frankrike är på väg mot att leverera de egna Leclerc-stridsvagnarna dit.
Pressen ökar på Tyskland från flera håll. Ukraina uttalade besvikelse efter det USA-ledda mötet om vapen till Ukraina i Tyskland häromdagen, de baltiska länderna har i helgen uppmanat Scholz att sluta tveka och skicka stridsvagnar nu samtidigt som Polen ånyo kräver handling av Tyskland.
– Tyskarnas inställning är oacceptabel. Det har snart gått ett år sedan kriget startade och oskyldiga människor dödas varje dag, säger den polske premiärministern Mateusz Morawiecki till den polska nyhetsbyrån PAP.
Polen har Leopardstridsvagnar och vill skicka sådana till Ukraina, vilket dock skulle kräva ett tyskt godkännande. Polen har gjort klart att tålamodet tryter.
I en gemensam debattartikel, i tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung och franska Journal de Dimanche, skriver de båda ledarna att Europa måste stärka det gemensamma försvaret och satsa mer på europeisk försvarsindustri. Det är avgörande för att kunna bli en starkare internationell spelare och minska beroendet av USA.

Frankrike driver på

En brännande fråga är hur Europa ska möta det jättelika stödpaket (Inflation reduction act) som USA har tagit fram, för att inte minst gynna amerikansk bilindustri i bytet till elbilar och växling till förnybart i energiproduktionen, med stora subventioner för investeringar och tillverkning i USA. Europeiska biltillverkare fruktar konkurrens på ojämlika villkor.
Frankrike driver på för att EU ska stödja industrin i Europa på samma vis och har börjat få Tyskland med sig. Traditionellt har det som de båda länderna kommit överens om sedan blivit grunden för EU:s linje.

ANDRA LÄSER